Радев: Осъждам насилието над полицаи, но съм против те да бият беззащитни български граждани

„Аз, като гражданин и президент, осъждам насилието над полицаите. Но категорично не съм съгласен полицаи да бият беззащитни български граждани. Това е удар срещу моралните устои на обществото“. Това обяви държавният глава Румен Радев на среща с представителите на органите на реда, провела се на „Дондуков“ 2.

Радев призова да бъдат идентифицирани и наказани провокаторите от демонстрациите от 2 септември, но също така полицаите, използвали прекомерна сила, също да понесат последствията си.

Той започна срещата с въпроса защо органите на реда са приложили брутално насилие към граждани, нямащи нищо общо с провокаторите. Попита защо е нанесен бой на журналисти, които са се легитимирали и не са влизали в конфликт с полицията чрез своите действия. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отвърна, че не са давали заповеди да се пребиват невинни хора.

Имаше ли целенасочен побой срещу журналисти и координатори на протестите?

„Никога досега в кариерата си не съм си позволявал да дам такава заповед“, каза той. „Изправял съм се пред много престъпници и не съм го правил. Моралът и принципите за мен са много важно нещо. Ако има полицаи, които са използвали прекомерно сила, провеждат се проверки и ще ги идентифицираме. Не защитавам никого“, добави главният секретар и определи работата на МВР като "перфектна операция с минимални щети".

„Защо мирно протестиращите не си тръгват, като видят, че така ескалира напрежението? Какво очакват – като мятат бомби по нас, да си свалим щитовете и каските и да умрем ли?“, запита Иванов.

Поздрави и хората, които с телата си застанаха пред полицаите, за да ги защитят, когато вечерта на 2 септември провокатори хвърлиха към тях бомбички и пиратки. „Много хора видяха какво се случва, казаха: „Това не е нашият протест“ и си тръгнаха. Кои останаха? Хора с определена цел. Да се сбият с полицаите“, добави той.

Иванов се обърна към президента с думите: „Ще положим всички усилия да пазим реда и здравето на хората. Тяхно право е да блокират улиците. А ако ги разгоним, ще е проблем. МВР е по средата между чука и наковалнята – и едните ни бият, и другите“.

Радев поиска да разбере защо в рамките на около час служителите на реда са били пасивни срещу провокаторите. „Чисто в тактически план, оперативните ръководители на място прецениха, че е по-добре, с оглед запазването на гражданския мир, да бъдем пасивни в началото“, каза директорът на СДВР Георги Хаджиев. Обясни, че след това се е обособила група от 700-800 души, които били „агресивни и арогантни“ и търсели „директен сблъсък с полицията“. „Тогава решихме да предприемем действията по разпръскването им, за да запазим здравето на полицейските служители и на хората“.

„Ако има виновни лица, да бъде потърсена наказателна и дисциплинарна отговорност. Ние търсим баланса на обществения ред – подкрепяме правата и на протестиращи, и на контрапротестиращи, за да не бъдат накърнени ничии права“, каза още Хаджиев.

126 арестувани на протеста, лагерът на Орлов мост е премахнат

А министърът на вътрешните работи Христо Терзийски каза, че напълно се съгласява с директорите на МВР и СДВР. „МВР винаги е виновен за нещо. Ако полицията беше отстъпила и хората бяха проникнали в НС да нанесат поражения, въпросът щеше да бъде защо полицията го допусна. Поздравявам полицаите за професионалното действие. Не се стигна до тежки последствия“, каза той.

Радев обаче настоя Терзийски да работи в по-голям синхрон с МВР. По думите му – провокациите са били организирани и от министерството е трябвало да дадат предварителна информация на служителите на реда, които са на място, за да може да се неутрализират „тези агресивни средства и похвати“. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обаче каза, че не са разполагали с предварителни данни.

„Не мога да се меся върху вашите действия. Ваша работа на терен е дали да отстъпите, или да действате – имате си закон, имате си инструкции. Важно за органите на реда е как оттук нататък ще се развие нашето общество – в руслото на демокрацията или по друг път. Затова се иска доверие. То се гради, когато органите на реда правят всичко възможно да спазят върховенството на закона, когато има комуникация с българските граждани“, каза Радев.

„Очаквам работата в службите за сигурност така да е организирана, че със съгласуване на действията да се защитят здравето и живота и на полицаите, и на гражданите. Тези, които са извършвали провокации, да бъдат идентифицирани и да бъдат наказани. За доброто име на полицията, за доверието, трябва да бъдат издирени и наказани и действията на полицаите. Заради такива единици ще пострада имиджа на хилядите служители на реда“, каза президентът.

„Не ме интересува сравнението с други държави, мен ме интересува какво става в България. Затова такива кадри, които се въртят в световния обмен, не допринасят за добрия имидж на България“, сподели Радев и призова за мирен протест оттук нататък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024