Радев отказа да коментира поисканото от Денков уволнение на шефа на ДАНС Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев отказа да коментира поисканото от премиера акад. Николай Денков вчера освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев и мотивите на министър председателя.

На въпрос на журналисти в Пловдив, където участва в тържествено събрание по повод 20-ата годишнина на Висшето училище по сигурност и икономика, той отговори:

"Днес е ден за размисъл. Нека да оставим хората да направят и осмислят своя избор".

Ден по-рано от президенството обявиха, че предстои президентът да се запознае с предложението на Денков.

Пред пловдивските студенти президентът направи сравнение между българските политици и летците:

"Преди всеки полет летецът изтребител неизбежно залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на държавата и нашето общество. Дали българският политик прави същото или обратното - ние сме гледали различни примери", каза той в края на речта си.

В същото време съпредседателят на ДБ и бивш шеф на парламентарната комисия за контрол на службите Атанас Атанасов поздрави премиера "за предложението за освобождаване от поста председател на ДАНС на Пламен Тончев" с пост във Facebook.

"Призовавам президента Радев да подпише указ за уволнението на Тончев, с който акт да постави начало на дебата за необходимостта от радикална реформа на българските специални служби. Недопустимо е въвличането им в активни мероприятия за дестабилизиране на властта и манипулиране на вота на гражданите с цел политическо инженерство, недопустима е липсата на обективна и трезва оценка на външните заплахи за националната сигурност.", написа Атанасов.

В петък вечерта премиерът Николай Денков обяви, че е изпратил на президента Румен Радев мотивирано предложение за освобождаване на шефа на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев. Причините, които министър-председателят посочи, са няколко, но основното е справката на ДАНС, която послужи за отмяна на машинното гласуване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024