Президентът Румен Радев отхвърли искането на премиера Кирил Петков за отстраняване на ген. Емил Тонев като началник на НСО и обвини кабинета в опит за "политизиране на службите".

Радев разкритикува остро мотивите за уволнението на Тонев, които бяха свързани с решението му да предостави записи с всички посетители на сградата на Министерски съвет по искане на прокуратурата. 

Президентът защити поведението на Тонев, като обяви, че той е спазил закона. В същото време - атакува Кирил Петков за това, че е проявил инициатива за смяна на шефа на службата. 

"Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, а не на правителството. Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да било. Има ясно определен орган, който контролира службите и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерски съвет. Отправените мотиви са повърхностни и несъстоятелни, тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО", каза Радев пред журналисти в събота. 

Законът за НСО казва, че "президентът на републиката осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на Националната служба за охрана, като назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет". 

Предложението беше направено още в сряда след заседанието на Министерски съвет, но президенството го остави без отговор до този момент. 

"Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността", каза още Радев. 

Той описа отношенията си с Петков като "нормални, конструктивни, в духа на законите". 

"Както премиерът многократно подчертава, никой не трябва да бъде над закона. Това важи и за НСО, която трябва да спазва закона стриктно и да предоставя съответните записи", каза още Румен Радев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори