Радев отказа да уволни шефа на НСО: Мотивите са повърхностни и несъстоятелни

Президентът Румен Радев отхвърли искането на премиера Кирил Петков за отстраняване на ген. Емил Тонев като началник на НСО и обвини кабинета в опит за "политизиране на службите".

Радев разкритикува остро мотивите за уволнението на Тонев, които бяха свързани с решението му да предостави записи с всички посетители на сградата на Министерски съвет по искане на прокуратурата.

Президентът защити поведението на Тонев, като обяви, че той е спазил закона. В същото време - атакува Кирил Петков за това, че е проявил инициатива за смяна на шефа на службата.

"Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, а не на правителството. Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да било. Има ясно определен орган, който контролира службите и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерски съвет. Отправените мотиви са повърхностни и несъстоятелни, тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО", каза Радев пред журналисти в събота.

Законът за НСО казва, че "президентът на републиката осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на Националната служба за охрана, като назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет".

Предложението беше направено още в сряда след заседанието на Министерски съвет, но президенството го остави без отговор до този момент.

"Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността", каза още Радев.

Той описа отношенията си с Петков като "нормални, конструктивни, в духа на законите".

"Както премиерът многократно подчертава, никой не трябва да бъде над закона. Това важи и за НСО, която трябва да спазва закона стриктно и да предоставя съответните записи", каза още Румен Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024