Радев отказал срещата на НАТО, защото не може да защитава "неадекватни и безгръбначни" позиции за Украйна Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев отказал да представлява страната ни на срещата на НАТО във Вашингтон заради позициите на правителството за Украйна и поетия ангажимент за конкретна финансова помощ към нападнатата страна. Такова обяснение даде той пред журналисти за това защо отказа да оглави българската делегация на срещата на Алианса на 9 юли.

Държавният глава определи позициите на правителството по този въпрос като "неадекватни и безгръбначни" и заяви, че то дори не е съвсем наясно с тях.

"Аз не съм съгласен с поетия ангажимент за конкретна финансова помощ - тя никак не е малка - и то за въоръжение [на Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжия от арсенала на българската армия преди да сме получили заместващи образци, което е моя неизменна позиция. Не приемам българското правителство да превръща България в безсрочен донор за войната в Украйна", каза президентът.

Той изтъкна, че позицията на кабинета била да подкрепя финансово и с оръжие Украйна "до крайна победа" без дори управляващите да са наясно какво означава това: "Какво ще ни струва като време, като пари, като ресурси и като риск? Защото всеки изминал ден рискът от тази война расте. Дали им е ясно какво означава Украйна да воюва до крайна победа?".

Радев критикува правителството и заради това, че то дължало обяснение на всички български граждани "какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна".

Думите на президента не са изненадващи, тъй като от началото на руската инвазия той е против изпращането на военна подкрепа за нападнатата страна. Радев твърди, че трябва да бъде постигнат мир, но не дава конкретика как точно той трябва да бъде постигнат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

София Маринкова - усмивката ѝ прави света по-добър

Среща в парка в "Аperol o'clock"

14:52 - 07.07.2024