Радев блокира уволнението на главния секретар на МВР Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев отказа искането на Министерски съвет за освобождаване на Петър Тодоров като главен секретар на МВР, въпреки позицията на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, че не може да работи с него заради загуба на доверие.

Според Радев - "освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените", а отстраняването му е "продължение на пълномащабната чистка" в министерството.

"Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", се казва в позиция на президентството, разпространена ден след тежките обвинения на Калин Стоянов към Петър Тодоров.

Вътрешният министър уличи професионалния ръководител на полицията в отговорност за допуснатата смърт на 6 служители на МВР, убити при сблъсъци с трафиканти на нелегални мигранти.

На негова сметка бяха прехвърлени и няколко знакови криминални случаи като убийството на психолога Иван Владимиров от негов съсед след множество жалби до МВР и проваленото издирване на заподозрения убиец на млад мъж от Цалапица.

Стоянов твърдеше и че неспособността на Петър Тодоров да създаде организация и контрол върху работата на МВР е довела и до увеличаване на криминалната престъпност и случаите на домашно насилие.

Радев не приема тези аргументи, като вместо това обвързва искането за смяна на главния секретар с изтеклия запис от партийно събрание на ПП, "в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта "местните избори ще са с наше МВР".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024