„Важно е да водим диалог с Русия и да търсим баланса, а не да стоим настрана“ – това е позицията на президента Румен Радев, която е изразил на срещата на евролидерите в Брюксел.

Държавният глава говори пред журналисти във вторник и заяви, че много европейски лидери са заявили същото искане. „До късно снощи дискутирахме темата Русия, това е трудна тема за ЕС. Чухме дебат за гласа на разума и трезвата преценка, който започна с балансиран доклад на топ дипломата Жозеп Борел, и много европейски лидери ясно изразиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и извода, че растящото напрежение, разделението в Европа не е изобщо от полза на ЕС“, каза Радев.

Вчера в Брюксел беше приета декларация, която осъжда „незаконните, провокативни и подривни действия“ на Москва срещу ЕС и страните членки, като лидерите изразиха пълна солидарност с Чехия след разкритията за взривовете в с. Врбетице, извършени от руските ГРУ.

По думите на Радев – лидерите са заявили, че „политиката към Русия трябва да продължи въз основата на петте принципа, съставна част от които е диалогът“. „Беше възложено на върховния представител на ЕК да изготви доклад за тревожните моменти, но и необходимостта от диалог“.

На въпрос дали България се чувства застрашена от действията на Москва, както Чехия, заради разкритията на прокуратурата за отравянето на Емилиян Гебрев и взривовете в оръжейни складове у нас, Радев отговори: „За България може да питате тези, които са докладвали тук преди“. Така той прехвърли топката към бившите управляващи от ГЕРБ.

„Изразих мнение, че когато една страна бъде застрашена, трябва да отговорим със солидарност, както е случаят с Чехия. Но е важно ние да използваме всички инструменти за сътрудничество с Русия в посока сигурността, климатичните промени, справянето с Covid. Ако стоим твърде разделени, знаете къде отива тя - по друг път, знаете за нейното сближаване с Китай. Затова трябва да се търси балансът. Това казаха и други лидери“, твърди президентът.

Румен Радев дълго отказва да коментира конкретно действията на Москва, като в последното си интервю за БНР преди повече от седмица посочи, че кабинетът „Борисов 3“ е допуснал руски шпиони на територията на България и именно бившите управляващи защитавали руските икономически проекти на наша територия, а не той.

Радев: Не съм аз този, който пусна руските шпиони у нас и защитаваше руските проекти

Радев коментира и санкциите срещу Беларус заради отклонения самолет към Минск, наричайки ги „абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване“. „Това е недопустимо“, каза той пред медиите.

Президентът каза, че „България е най-силният поддръжник на европейската перспектива за Република Северна Македония и Албания“. Според него страната ни е „най-големият приятел“ на Скопие и никой от нас не иска повече тя да има шанс да влезе в ЕС.

„Пътят за постигане на тази перспектива минава най-вече през София. Това трябва да бъде ясно. Политическото им ръководство трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България. Важна е подкрепата от европейските държави, но най-важна е от България. Трябва да седнем на масата, да уточним всички проблеми, но искаме да видим устойчив, необратим процес, не само декларации“, заяви държавният глава.

Той припомни, че през октомври 2019 българският парламент е приел Национална рамкова позиция с определени условия, а сега страната ни чака пътната карта, която Скопие ще приложи. „Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще е трудно да се определи пътят напред“.

В следващите дни президентът Румен Радев и македонският му колега Стево Пендаровски ще посетят Рим за общо честване на делото на Светите братя Кирил и Методий. 

„Благодаря на президента Пендаровски, че той прие моята покана заедно да пътуваме и да имаме време да обсъдим всички теми. Ще покажем взаимната ни воля за откритост и приятелство“, добави Радев.


Русия поздрави Скопие с цитат на Путин, че писмеността е дошла от "македонската земя"


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков