„Важно е да водим диалог с Русия и да търсим баланса, а не да стоим настрана“ – това е позицията на президента Румен Радев, която е изразил на срещата на евролидерите в Брюксел.

Държавният глава говори пред журналисти във вторник и заяви, че много европейски лидери са заявили същото искане. „До късно снощи дискутирахме темата Русия, това е трудна тема за ЕС. Чухме дебат за гласа на разума и трезвата преценка, който започна с балансиран доклад на топ дипломата Жозеп Борел, и много европейски лидери ясно изразиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и извода, че растящото напрежение, разделението в Европа не е изобщо от полза на ЕС“, каза Радев.

Вчера в Брюксел беше приета декларация, която осъжда „незаконните, провокативни и подривни действия“ на Москва срещу ЕС и страните членки, като лидерите изразиха пълна солидарност с Чехия след разкритията за взривовете в с. Врбетице, извършени от руските ГРУ.

По думите на Радев – лидерите са заявили, че „политиката към Русия трябва да продължи въз основата на петте принципа, съставна част от които е диалогът“. „Беше възложено на върховния представител на ЕК да изготви доклад за тревожните моменти, но и необходимостта от диалог“.

На въпрос дали България се чувства застрашена от действията на Москва, както Чехия, заради разкритията на прокуратурата за отравянето на Емилиян Гебрев и взривовете в оръжейни складове у нас, Радев отговори: „За България може да питате тези, които са докладвали тук преди“. Така той прехвърли топката към бившите управляващи от ГЕРБ.

„Изразих мнение, че когато една страна бъде застрашена, трябва да отговорим със солидарност, както е случаят с Чехия. Но е важно ние да използваме всички инструменти за сътрудничество с Русия в посока сигурността, климатичните промени, справянето с Covid. Ако стоим твърде разделени, знаете къде отива тя - по друг път, знаете за нейното сближаване с Китай. Затова трябва да се търси балансът. Това казаха и други лидери“, твърди президентът.

Румен Радев дълго отказва да коментира конкретно действията на Москва, като в последното си интервю за БНР преди повече от седмица посочи, че кабинетът „Борисов 3“ е допуснал руски шпиони на територията на България и именно бившите управляващи защитавали руските икономически проекти на наша територия, а не той.

Радев: Не съм аз този, който пусна руските шпиони у нас и защитаваше руските проекти

Радев коментира и санкциите срещу Беларус заради отклонения самолет към Минск, наричайки ги „абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване“. „Това е недопустимо“, каза той пред медиите.

Президентът каза, че „България е най-силният поддръжник на европейската перспектива за Република Северна Македония и Албания“. Според него страната ни е „най-големият приятел“ на Скопие и никой от нас не иска повече тя да има шанс да влезе в ЕС.

„Пътят за постигане на тази перспектива минава най-вече през София. Това трябва да бъде ясно. Политическото им ръководство трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България. Важна е подкрепата от европейските държави, но най-важна е от България. Трябва да седнем на масата, да уточним всички проблеми, но искаме да видим устойчив, необратим процес, не само декларации“, заяви държавният глава.

Той припомни, че през октомври 2019 българският парламент е приел Национална рамкова позиция с определени условия, а сега страната ни чака пътната карта, която Скопие ще приложи. „Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще е трудно да се определи пътят напред“.

В следващите дни президентът Румен Радев и македонският му колега Стево Пендаровски ще посетят Рим за общо честване на делото на Светите братя Кирил и Методий.

„Благодаря на президента Пендаровски, че той прие моята покана заедно да пътуваме и да имаме време да обсъдим всички теми. Ще покажем взаимната ни воля за откритост и приятелство“, добави Радев.


Русия поздрави Скопие с цитат на Путин, че писмеността е дошла от "македонската земя"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин