Радев призова ИТН да се върнат в преговорите при третия мандат, партията отказва Снимка: © Булевард България

„Има такъв народ“ обяви отново, че няма намерение да подкрепи редовно правителство с третия мандат. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви пред държавния глава Румен Радев, че отговорността за съставянето на ново правителство е на останалите пет партии в парламента.

„Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи. Стана ясно вчера, че може част от нещата да се решат от нас в парламентарната зала. В крайна сметка ние опитахме да съставим правителство, но бяхме предадени в средата на разговорите. Има още 5 партии в Народното събрание, които разполагат с огромно мнозинство, което да състави кабинет. Отговорността е при тях“, заяви Йорданов по време на консултациите с президента.

"Политическата ситуация се изостря, кризите – също. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности", отговори му президентът.

Радев добави, че българите очакват „повече от всякога“ редовно правителство заради наближаващите кризи – здравна, социална, икономическа и тази, свързана с нова бежанска вълна.

Проектокабинетът на ИТН с премиер Пламен Николов не беше подкрепен от „Демократична България“, ИБГНИ и БСП заради персоналния състав, в частност заради кандидата за вътрешен министър Петър Илиев. Парламентът дори не гласува състава на правителството, след като Николов се оттегли поради „лични причини“, а Слави Трифонов обяви партиите на протеста за „предатели“.

Вторият мандат ще бъде връчен от Радев на ГЕРБ, които веднага ще го върнат, но все пак ще представят проекта си за кабинет. Президентът още не е решил при коя партия ще отиде третия мандат, като преди дни заяви, че първо иска да разбере какви са плановете им и затова свика нови консултации.

"Ние сме единствените, които не се отмятаме от това, което сме говорили. Заявихме ясно, че трети мандат ИТН няма да подкрепи, защото няма политическа логика да не се подкрепи правителство, предложено от най-голямата политическа партия, а след това ние да окажем подкрепа при третия мандат", заяви след срещата с президента Виктория Василева от ИТН, която е зам.-председател на 46-ото Народно събрание.

Тя каза, че с Радев не е бил обсъждан вариант дали "Има такъв народ" биха подкрепили кабинет с третия мандат, ако той предвижда продължаване на работата на служебното правителство като редовно.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023