Снимка: © Булевард България

„Има такъв народ“ обяви отново, че няма намерение да подкрепи редовно правителство с третия мандат. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви пред държавния глава Румен Радев, че отговорността за съставянето на ново правителство е на останалите пет партии в парламента.

„Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи. Стана ясно вчера, че може част от нещата да се решат от нас в парламентарната зала. В крайна сметка ние опитахме да съставим правителство, но бяхме предадени в средата на разговорите. Има още 5 партии в Народното събрание, които разполагат с огромно мнозинство, което да състави кабинет. Отговорността е при тях“, заяви Йорданов по време на консултациите с президента.

"Политическата ситуация се изостря, кризите – също. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности", отговори му президентът.

Радев добави, че българите очакват „повече от всякога“ редовно правителство заради наближаващите кризи – здравна, социална, икономическа и тази, свързана с нова бежанска вълна.

Проектокабинетът на ИТН с премиер Пламен Николов не беше подкрепен от „Демократична България“, ИБГНИ и БСП заради персоналния състав, в частност заради кандидата за вътрешен министър Петър Илиев. Парламентът дори не гласува състава на правителството, след като Николов се оттегли поради „лични причини“, а Слави Трифонов обяви партиите на протеста за „предатели“.

Вторият мандат ще бъде връчен от Радев на ГЕРБ, които веднага ще го върнат, но все пак ще представят проекта си за кабинет. Президентът още не е решил при коя партия ще отиде третия мандат, като преди дни заяви, че първо иска да разбере какви са плановете им и затова свика нови консултации.

"Ние сме единствените, които не се отмятаме от това, което сме говорили. Заявихме ясно, че трети мандат ИТН няма да подкрепи, защото няма политическа логика да не се подкрепи правителство, предложено от най-голямата политическа партия, а след това ние да окажем подкрепа при третия мандат", заяви след срещата с президента Виктория Василева от ИТН, която е зам.-председател на 46-ото Народно събрание.

Тя каза, че с Радев не е бил обсъждан вариант дали "Има такъв народ" биха подкрепили кабинет с третия мандат, ако той предвижда продължаване на работата на служебното правителство като редовно.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина