Радев призова министрите "да не дават оценка" за работата на службите

Президентът Румен Радев призова управляващите и опозицията да не атакуват службите за сигурност и да не дават оценка за работата им - "особено когато са извън техния ресор".

Повод за коментара на държавния глава беше поисканата от транспортния министър Николай Събев оставка на шефа на НСО Емил Тонев заради реакцията на Националната служба за охрана след хвърлените снежни топки по премиера Кирил Петков. Това се случи на 3 март на вр. Шипка, когато министър-председателят беше замерен от провокатор от "Възраждане", един от охранителите му хвана топката във въздуха, но допълнителна реакция не последва.

Освен това критики към службите отправиха още самият Петков и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който нарече случилото се навръх националния празник "пробив в сигурността". Според Лорер той касаел не само НСО, а още областната дирекция на МВР и ДАНС.

Министър Събев е поискал оставката на шефа на НСО заради снежните топки по Кирил Петков

"Няма пробив в националната сигурност, има пробив в здравия разум“, отвърна Румен Радев пет дни след случилото се на Шипка. „Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ринат сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха - и получиха неговата благодарност“.

"Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране", каза Радев и добави, че няма да иска оставката на началника на НСО.

"Неслучайно ръководителите на службите за сигурност са на мандатна длъжност. Нали не си представяте, че трябва всяка новодошла власт или всеки нов парламент да подменя службите за сигурност. Ако това се случва, това означава тези служби да работят за властта, но не и за България, особено в областта на корупцията. Това са мандатни длъжности, те се предлагат с решение на Министерския съвет, а указът се подписва от президента. И затова законодателят е предвидил това разделение на властите. То не е случайно", каза Радев.

Националната служба за охрана (НСО) е специализирана военизирана държавна служба към президента. Нейният началник се назначава от държавния глава и има мандат от 5 г., както и право на втори. Настоящият началник на службата - Емил Тонев, беше назначен на поста през август 2020 г.

Държавният глава призова министрите да търсят решения на "тежките кризи, а не да коментират работата на спецслужбите". "Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза. Да създават условия за устойчив икономически растеж, което всички българи очакват", добави президентът.

Той каза, че миналия петък е инициирал среща с министър-председателя, ресорни министри и институции, като на нея са били анализирани състоянието и готовността на Системата за управление на кризи. "Проблемите са тежки и изключително дълбоки. Те не се изчерпват само с оповестяване, укрития, запаси от йодни таблетки. Самият проблем е в липсата на единна национална система за управление при кризи, в готовността и най-вече в органите за управление и в подготовката на населението", заяви Румен Радев.

Петков пред Reuters: България ще търси изключение, ако ЕС забрани внос на руски газ

Радев все пак подкрепи премиера Кирил Петков в позицията му, че не трябва да спираме вноса на нефт и природен газ от Русия. "Ако искаме да си унищожим икономиката, да направим и това. Прав е премиерът", каза държавният глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина при масов бой в Казанлък

Още седем души са ранени при сбиването между враждуващи фамилии

18:29 - 20.03.2023

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023