Президентът Румен Радев призова управляващите и опозицията да не атакуват службите за сигурност и да не дават оценка за работата им - "особено когато са извън техния ресор".

Повод за коментара на държавния глава беше поисканата от транспортния министър Николай Събев оставка на шефа на НСО Емил Тонев заради реакцията на Националната служба за охрана след хвърлените снежни топки по премиера Кирил Петков. Това се случи на 3 март на вр. Шипка, когато министър-председателят беше замерен от провокатор от "Възраждане", един от охранителите му хвана топката във въздуха, но допълнителна реакция не последва.

Освен това критики към службите отправиха още самият Петков и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който нарече случилото се навръх националния празник "пробив в сигурността". Според Лорер той касаел не само НСО, а още областната дирекция на МВР и ДАНС.

Министър Събев е поискал оставката на шефа на НСО заради снежните топки по Кирил Петков

"Няма пробив в националната сигурност, има пробив в здравия разум“, отвърна Румен Радев пет дни след случилото се на Шипка. „Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ринат сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха - и получиха неговата благодарност“.

"Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране", каза Радев и добави, че няма да иска оставката на началника на НСО.

"Неслучайно ръководителите на службите за сигурност са на мандатна длъжност. Нали не си представяте, че трябва всяка новодошла власт или всеки нов парламент да подменя службите за сигурност. Ако това се случва, това означава тези служби да работят за властта, но не и за България, особено в областта на корупцията. Това са мандатни длъжности, те се предлагат с решение на Министерския съвет, а указът се подписва от президента. И затова законодателят е предвидил това разделение на властите. То не е случайно", каза Радев.

Националната служба за охрана (НСО) е специализирана военизирана държавна служба към президента. Нейният началник се назначава от държавния глава и има мандат от 5 г., както и право на втори. Настоящият началник на службата - Емил Тонев, беше назначен на поста през август 2020 г.

Държавният глава призова министрите да търсят решения на "тежките кризи, а не да коментират работата на спецслужбите". "Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза. Да създават условия за устойчив икономически растеж, което всички българи очакват", добави президентът.

Той каза, че миналия петък е инициирал среща с министър-председателя, ресорни министри и институции, като на нея са били анализирани състоянието и готовността на Системата за управление на кризи. "Проблемите са тежки и изключително дълбоки. Те не се изчерпват само с оповестяване, укрития, запаси от йодни таблетки. Самият проблем е в липсата на единна национална система за управление при кризи, в готовността и най-вече в органите за управление и в подготовката на населението", заяви Румен Радев.

Петков пред Reuters: България ще търси изключение, ако ЕС забрани внос на руски газ

Радев все пак подкрепи премиера Кирил Петков в позицията му, че не трябва да спираме вноса на нефт и природен газ от Русия. "Ако искаме да си унищожим икономиката, да направим и това. Прав е премиерът", каза държавният глава. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години