Без вето: Радев пусна промените в Закона за защита от домашно насилие

Президентът Румен Радев е подписал обнародването на последните промени в Закона за защита от домашно насилие, в които се въведе и закрилата на партньори в интимна връзка без семейно съжителство.

Радев не е наложил вето на текстовете, които бяха подложени на критики от страна на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Преди дни бившият министър на правосъдието и съветник на Радев Крум Зарков разкритикува "неразбираемостта на дефиницията" за интимна връзка.

Опозиционните партии дадоха заявка, че ще сезират Конституционния съд заради процедурата, по която промените бяха гласувани по спешност на едно заседание в понеделник, 7 август.

Не е ясно дали БСП ще предприеме този ход, доколкото социалистите се оказаха съавтори на финалния текст - по тяхно искане беше записано, че законът дава специална закрила в интимна връзка само между "физически лица" от мъжки и женски пол.

Какво последно е "интимната връзка" според Закона:

  • "Интимна връзка“ представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни".

Целта на добавянето на тези връзки в Закона за защита от домашно насилие е да се даде по-бърза и ефективна защита на пострадалите лица, тъй като се приема, че са в по-голям риск или зависимост от партньорите си.

Пострадалите от домашно насилие имат право да поискат незабавна заповед за защита - включително забрана на извършителя да ги приближава и да осъществява какъвто и да е контакт с тях, вкл. по телефона или чрез електронна комуникация. Производството може да се образува и по искане на прокурора, а не само по искане на жертвата, ако тя се намира в зависимост от извършителя (според промените, които влизат от 1 януари 2024).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024
Кино и сериали

Селена Гомес се разплака, след като филмът "Емилия Перес" получи най-дългите овации в Кан досега

Испаноезичният мюзикъл "Емилия Перес" получи близо 11-минутни овации в Кан

11:50 - 20.05.2024
Политика

Как арабските държави могат да изиграят ключова роля за мир в Газа?

Николай Младенов предлага изход от задънената улица в статия за изданието "National"

10:26 - 20.05.2024