Радев разкритикува нахлуването на американски войници в цеха в Чешнегирово: "Недопустимо е" Снимка: © Булевард България

"Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от българската или от чужда армия" - това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите.

Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение на НАТО в производствен цех край село Чешнегирово, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

МО и Посолството на САЩ се извиниха за нахлуването на войници в цех по време на учение

Радев очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения.

„Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още държавният глава.

Министърът на отбраната Георги Панайотов е информирал Радев за случая и е посочил, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив, съобщиха от пресцентъра на президента. Панайотов е добавил, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни „изключително неприятни и смущаващи недоразумения“.

Преди няколко дни Панайотов поднесе извинения от името на институцията и от името на армията на САЩ и призна за "пропуски" както при планирането, така и при докладването на инцидента. От американското посолство в САЩ също публикуваха обяснение, в което нарекоха случилото се "грешка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024