Радев с критики към премиера: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев обвини премиера Кирил Петков в това, че не е бил съгласен с предложението македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония. По думите на Радев с предложението не са били съгласни и министрите от кабинета на Петков, както и всички партии, участвали в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), с изключение на една - "Има такъв народ".

Държавният глава каза, че това предложение е било прието едва, когато е било получено посредством френското предложение. По отношение на него, той посочи, че то съдържа голяма част от основните изисквания на България, но е можело да бъде "много по-успешно".

"Ако нашите политици имаха много по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломатите от външното министерство разчитаха не само на президентската институция и не пилееха време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в приемливи рамки", обясни Радев по отношение на приетото вчера предложение.

Вчера Народното събрание прие решение по казуса с френското предложение за евентуално вдигане на ветото за преговори на ЕС със Скопие, но под 4 условия. Вижте повече за тях.

Румен Радев определи като „парадоксално“ това, че е било по-лесно да бъдат убедени френският президент Макрон и европейските лидери, отколкото българският министър-председател, чийто кабинет „дори не пое отговорност за действията си и не остави достатъчно време на българските институции да се запознаят с казуса“.

Президентът коментира и вчерашното интервю на Кирил Петков пред "The Guardian", в което премиерът отправи сериозни критики срещу него и предупреди, че бъдещо служебно правителство на Радев би могло да сключи бърза сделка с "Газпром", която може да накара България да приеме схемата за разплащане в рубли за доставките на газ.

В интервюто пред британската медия Петков посочва, че Радев е "много силно против" предоставянето на оръжия за Украйна през трети страни, доакто правителството е било "много силно за това". Думите му бяха разтълкувани от някои медии като неофициално признание, че България изнася оръжия за Киев.

"Това интервю е много показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. И второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, която отговаря за изнасянето на оръжие", коментира Радев по отношение на изказването на министър-председателя.

Кирил Петков пред Guardian: Служебен кабинет на Радев може да реши да плаща в рубли на "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024