Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев обвини премиера Кирил Петков в това, че не е бил съгласен с предложението македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония. По думите на Радев с предложението не са били съгласни и министрите от кабинета на Петков, както и всички партии, участвали в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), с изключение на една - "Има такъв народ".

Държавният глава каза, че това предложение е било прието едва, когато е било получено посредством френското предложение. По отношение на него, той посочи, че то съдържа голяма част от основните изисквания на България, но е можело да бъде "много по-успешно".

"Ако нашите политици имаха много по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломатите от външното министерство разчитаха не само на президентската институция и не пилееха време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в приемливи рамки", обясни Радев по отношение на приетото вчера предложение.

Вчера Народното събрание прие решение по казуса с френското предложение за евентуално вдигане на ветото за преговори на ЕС със Скопие, но под 4 условия. Вижте повече за тях.

Румен Радев определи като „парадоксално“ това, че е било по-лесно да бъдат убедени френският президент Макрон и европейските лидери, отколкото българският министър-председател, чийто кабинет „дори не пое отговорност за действията си и не остави достатъчно време на българските институции да се запознаят с казуса“.

Президентът коментира и вчерашното интервю на Кирил Петков пред "The Guardian", в което премиерът отправи сериозни критики срещу него и предупреди, че бъдещо служебно правителство на Радев би могло да сключи бърза сделка с "Газпром", която може да накара България да приеме схемата за разплащане в рубли за доставките на газ.

В интервюто пред британската медия Петков посочва, че Радев е "много силно против" предоставянето на оръжия за Украйна през трети страни, доакто правителството е било "много силно за това". Думите му бяха разтълкувани от някои медии като неофициално признание, че България изнася оръжия за Киев.

"Това интервю е много показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. И второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, която отговаря за изнасянето на оръжие", коментира Радев по отношение на изказването на министър-председателя.

Кирил Петков пред Guardian: Служебен кабинет на Радев може да реши да плаща в рубли на "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката