Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев продължава с нападките си към управляващото парламентарно мнозинство, като пред журналисти каза, че т.нар. некоалиция "функционира извън всички евроатлантически ценности" и се крепи само от интереси.

Държавният глава е гост на Общото събрание на адвокатите от страната, но преди събитието използва възможността, за да отправи няколко остри реплики към управляващите.

"Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно", каза той.

Радев неглижира споровете между ПП-ДБ и ГЕРБ около предложения меморандум за управление след ротацията и заяви, че те не трябвало да отклоняват вниманието от основния въпрос. Такъв за него е "изсветляването на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове".

"Нужно е откриване на политическите покровителства, не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да се стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за в бъдеще превзети институции", допълни президентът.

Попитан дали е готов да излъчи служебен премиер, ако все пак се стигне до предсрочни избори, Радев избяга от конкретика. Съгласно последните изменения в Конституцията, държаният глава може да избира само из между няколко конкретни хора в държавата, които да заемат поста служебен министър-председател. Сред тях са председателят на парламента, управителят на БНБ и омбудсманът.

"Тепърва предстои правителството да подаде оставка и да се стартира конституционната процедура за формирането на ново. Едва когато бъде връчен първия мандат ще стане ясно дали в парламента има мнозинство с достатъчно политически ресурс, което да излъчи устойчиво управление на страната", отговори Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024