Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев продължава с нападките си към управляващото парламентарно мнозинство, като пред журналисти каза, че т.нар. некоалиция "функционира извън всички евроатлантически ценности" и се крепи само от интереси.

Държавният глава е гост на Общото събрание на адвокатите от страната, но преди събитието използва възможността, за да отправи няколко остри реплики към управляващите.

"Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно", каза той.

Радев неглижира споровете между ПП-ДБ и ГЕРБ около предложения меморандум за управление след ротацията и заяви, че те не трябвало да отклоняват вниманието от основния въпрос. Такъв за него е "изсветляването на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове".

"Нужно е откриване на политическите покровителства, не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да се стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за в бъдеще превзети институции", допълни президентът.

Попитан дали е готов да излъчи служебен премиер, ако все пак се стигне до предсрочни избори, Радев избяга от конкретика. Съгласно последните изменения в Конституцията, държаният глава може да избира само из между няколко конкретни хора в държавата, които да заемат поста служебен министър-председател. Сред тях са председателят на парламента, управителят на БНБ и омбудсманът.

"Тепърва предстои правителството да подаде оставка и да се стартира конституционната процедура за формирането на ново. Едва когато бъде връчен първия мандат ще стане ясно дали в парламента има мнозинство с достатъчно политически ресурс, което да излъчи устойчиво управление на страната", отговори Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024