Радев се обяви против назначаването на Николай Ненчев за посланик в Украйна и скастри МВнР Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев е против назначаването на бившия министър на отбраната Николай Ненчев като временно управляващ българското посолство в Украйна. В позиция, разпространена до медиите, държавният глава посочва, че кандидатът няма "необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост". Допълва, че избирането му е станало с "грубо заобикаляне на Конституцията".

Ненчев беше обявен неофициално като следващия посланик на България в Украйна. В интервю за БНР от понеделник председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси обяви, че "вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна".

Отношенията между Ненчев и Радев са обтегнали още от времето, когато първият беше военен министър във втория кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов, а настоящият държавен глава беше началник на Военновъздушните сили в същия период.

Решението сега е на правителството, като идеята е Ненчев да е "временно управляващ" посолството до избирането на титуляр, какъвто в момента няма. При тази процедура не се изисква подпис от Радев, както при определянето на пълномощен посланик.

Радев не е съгласен с командироването на Ненчев в Киев. В позицията си той пише, че по време на кабинета "Денков-Габриел" настойчиво му е предлагано да назначи бившия министър в дипломатическата мисия.

"Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост", посочва президентът.

"Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов временно управляващ посолството ни в страната. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии", допълва Радев.

Държавният глава отправя призив към МВнР "стриктно да спазва Конституцията" и иска правителството да му предложи друг кандидат за поста на посланик.

Николай Ненчев беше министър на отбраната по времето на втория кабинет на Бойко Борисов в периода 2014-2017 г. Беше председател на партията БЗНС, която към онзи момент участваше в Реформаторския блок. По това време Радев още е начело на Военновъздушните сили. Тогава не беше финализирана сделката за превъоръжаване на армията с американски изтребители F-16, а трябваше да се разчита на ремонт на старите съветски МиГ-29. Санкциите на ЕС срещу Русия заради незаконната анексия на украинския полуостров Крим обаче вече бяха факт. Така Ненчев настоя Русия да бъде заобиколена при ремонта. Двигатели за българските МиГ-29 бяха изпратени за обновление и повишаване на летателния капацитет в Полша.

Радев обвиняваше министерството, че "приземява" българската авиация, Ненчев отричаше.

Съвсем отделно от този спор прокуратурата се намеси срещу бившия военен министър - заведе му дело именно заради решението за заобиколи Русия при ремонта на съветските изтребители. Държавното обвинение твърдеше, че е извършено престъпление по служба, което ощетява руската компания РСК МиГ с над 45 млн. лв. Три съдебни инстанции - последната окончателно през 2021 г. - обявиха бившия министър за невинен.

Българското посолство в Киев е без посланик от април 2023 г., когато изтече мандатът на Костадин Коджабашев. Той беше изтеглен през февруари 2022 г. заради войната и така и не се върна на псота си. Впоследствие беше изпратен да оглави дипломатическата ни мисия във Ватикана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024