Радев се видя с Макрон, за да му разкаже за проблемите със Скопие Снимка: © Президентство

Президентът Румен Радев използва днешната среща на върха в Брюксел, за да разговаря с френския президент Еманюел Макрон и да му разкаже за проблемите на София със Скопие.

Основната тема, по която двамата лидери са разговаряли, е именно въпросът за интеграцията на Република Северна Македония (РСМ). Институциите в страната трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция, смята Радев.

Държавният глава е разказал на Макрон и за "поредната антибългарска кампания" в Северна Македония. Той визира последните събития като посегателството срещу българския културен клуб в Охрид, както и нападението срещу секретаря на клуба Християн Пендиков.

Радев също така е напомнил, че България е приела т.нар. френско предложение по преговорната рамка за Скопие, което предполага, че българите ще бъдат включени като малцинство в конституцията на Северна Македония. Това е и една задължителните стъпки, описани в предложението за начало на преговорния процес.

"Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания", изтъква Румен Радев.

България, която като членка на ЕС има право на вето върху новите членове в блока, иска Северна Македония официално да признае, че езикът ѝ има български корени, да признае българско малцинство в страната и да прекрати "речта на омразата" срещу България.

Скопие е кандидат за член на ЕС от 17 години, а през 2020 г. получи официално одобрение за започване на преговорите за присъединяване. Те обаче така и не започнаха заради наложеното българското вето. Въпросът продължава да бъде в застой дори след приемането на френското предложение от двете страни през юли 2022 г.

Освен за Северна Македония, Радев е разговарял с Макрон и за партньорството между София и Париж, включително в областта на енергетиката. Обсъден е и интересът на България за придобиването на т.нар. "заместващи изтребители" на лизинг, които да послужат като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство.

МО все още чака оферти за заместващи изтребители


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024