Радев се застъпи за Гешев пред Конституционния съд по въпроса за избора на членове на ВСС

Президентът Румен Радев е защитил част от искането на бившия главен прокурор Иван Гешев да се обявят за противоконституционни промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Това е станало в становище пред Конституционния съд (КС), съобщава сайтът "Сега".

Държавният глава е изпратил становище пред институцията, в което изразява съгласие с Гешев, но само по един въпрос - този, свързан с процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според Радев фактът, че Народното събрание не е успяло да излъчи и избере свои представители в съвета, не му дава право да дописва закони и да изземва функции от съдебната власт.

"Народното събрание не може да тегли права от това, че не е изпълнило своите законови задължения. Фактът, че то все още не е определило членовете на ВСС от парламентарната квота, не му позволява да дописва Закона за съдебната власт и да създава алтернативно законово положение относно срок, който вече е установен в закона", посочва президентът в становището си и допълва, че по темата се създава "законова неяснота, която е несъвместима с конституционните изисквания за правна сигурност".

Малко преди да бъде отстранен от поста главен прокурор, Иван Гешев сезира Конституционния съд за законодателните промени, които направиха възможно неговото отстраняване. Той оспорва няколко неща, включително механизма за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и анулирането на изборите за членове на ВСС от гилдиите на съдиите и прокурорите.

В края на юни КС допусна искането за разглеждане и всеки от аргументите на Гешев предстои да бъде коментиран, а институцията ще се произнесе дали оспорените законови промени отговарят на Конституцията.

В становището си обаче президентът Радев споделя виждането на Гешев само в частта с процедурата по избор на членове на ВСС и уточнява, че не вижда законови проблеми с промените, въвели механизъм за разследване на главния прокурор.

"Предвиденият в НПК механизъм за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или негови заместници, не нарушава конституционния принцип за независимост на магистратите и тяхното подчинение само на закона", пише Радев до КС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024