Радев: Смяната на военния министър по време на криза е риск

"Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция" - това е позицията на президента Румен Радев, с която той застава на страната на Стефан Янев след обявената от премиера Кирил Петков смяна на военния министър.

"В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес", заявява Радев в позиция, публикувана от пресцентъра на президентството, както и във Facebook профила му.

Петков иска оставката на Стефан Янев: Никой министър няма право на собствена външна политика

Тя идва няколко часа след брифинга на Петков, на който той обяви, че ще предложи Народното събрание да гласува оставката на Янев на извънредно заседание във вторник. Причините - колебливата позиция на министъра спрямо подкрепата за Украйна, използването на думата "операция" вместо война и твърденията на Янев, че негова смяна ще дестабилизира правителството по време на криза.

Стефан Янев беше назначен за служебен премиер в двата кабинета, назначени от Румен Радев през 2021 г. Тогава той работеше заедно с Кирил Петков, който беше министър на икономиката.

Позицията на президента може да се открие едва в последните редове от публикацията му във Facebook, в която той нарича военната инвазия на Русия в Украйна "братоубийство", което е "особено болезнено за нас, българите". "Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни", пише Радев.

Според него са нужни солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази "безумна агресия". Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия, смята той. "Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет".

"Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа. Не трябва да си правим никакви илюзии: последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. Енергийната криза ще се задълбочи", пише Радев.

"Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние. Нужни са изпреварващи решения. Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите", отправя той предупреждение към правителството.

Според него са необходими енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната. За създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност.

"Очаквам да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България. Искам да благодаря на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора. Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ. Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество", заявява Румен Радев.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024