Радев обяви за "неизбежна" появата на нова партия - "алтернатива" на властта Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев отговори на атаките на Делян Пеевски, като намекна за "неизбежна" поява на нова антиправителствена политическа сила.

Държавният глава определи критиките срещу себе си като "режисирана медийна истерия, която издава страх от нова партия".

"Мога да кажа, че този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверие", заяви Радев.

Той отказа да потвърди категорично дали би застанал начело на нов политически проект, като коментира само, че ситуацията е такава, че "появата на алтернатива е неизбежна".

Радев отговори на Пеевски, като го нарече "господин Магнитски", напомняйки за американските санкции срещу депутата от ДПС за корупция.

Вместо да коментира по същество обвиненията за "касиерите на президента" и "пътя на Копринката", Радев заяви, че "една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите", като посочи, че цитира френския писател Оноре дьо Балзак.

Ако има сигнали за корупция в президентството, компетентните органи да оповестят цялата налична информация, която имат, каза още той.

"Но когато си говорим за корупция, аз призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за "Булгартабак", за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за "Дунарит", "Емко" и отравянето на Гебрев. За подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина, за офшорки," каза още Радев.

По думите на Радев в момента в публично пространство се създавали фалшиви корупционни скандали, които измествали фокуса от "тежкото корупционно наследство".

Няколко часа по-рано председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски поиска официални отговори от главния прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР, и председателите на ДАНС и КПКОНПИ за разследванията за предполагаема корупция в президентството.

Пеевски официално пита Сарафов, МВР и КПКОНПИ за "Пътя на Копринката"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024