Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова положи клетва за началото на втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.

От трибуната на парламента държавният глава направи обръщение към нацията и очерта основните приоритети пред президентската институция в следващия 5-годишен мандат във вътрешнополитически и външнополитически план.

„Преди 5 г. вие ми подарихте и поверихте отговорна мисия - като президент да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава. 5 г. по-късно отново ни поверихте трудната задача да продължаваме по този път с решителни крачки", каза Радев в обръщението си към нацията.

"Вашето довреие е най-миродавната оценка за сложните решения и това, което заедно постигаме като общество. Първият ми мандат се случи в драматично време, старият авторитарен модел достигна своя апогей. В обществото нарастваше негодуванието от корупцията, гражданският бунт извади факти и процеси, които моделът премълчаваше", заяви президентът и в този момент депутатите от ГЕРБ напуснаха залата.

"На мен не ми е приятно, но предпочитам истината", обърна се Радев към ГЕРБ. "Обществото бе свикнало да приема всичко с примирение". "Българите застанаха срещу едноличната власт, феодализацията, кривото огледало на медиите, прокурорския чадър, бедността и безправието, които прокудиха хиляди наши сънародници зад граница. Процесът на възстановяване на държавата ще е тежък, не може да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на демокрацията и правото".

Той подчерта, че „недоверието в институциите, корупцията и злоупотребата с власт“ водят до нови предизвикателства. Отбеляза, че 3-те служебни правителства, назначени в първия му мандат, са върнали доверието в институциите, а последните две са разкрили редица злоупотреби.

„Те са в историята. Аз оставам отворен за диалог, ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намеря решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“, заяви Радев. „Мой ангажимент по време на текущите кризи е да връщам в дневния ред стратегическите приоритети – справянето с демографската криза и бедността, повишено качество на живот, духовно развитие, отстояване на националните интереси, позитивния образ на страната ни“.

„Икономиката беше дежурният приоритет на всички политици, но това често засенчва грижата за човека“, заяви президентът. „Купеният и контролираният вот могат да бъдат пречупени – българският парламент трябва да продължи с промените, които да се справят с несъвършенството в изборния процес. Убеден съм също, че у нас е налице антимафиотски консенсус. Държавата не трябва да се управлява от екрана, под масата, зад кулисите. Налице е да историческа възможност да върнем България в руслото на закона“.

Радев заяви, че ако управляващото мнозинство не постигне бърз и решителен пробив в реформата на съдебната система, „ще се отвори пътят за реванш на статуквото“. „Нужни са закони и конституционни промени, в които основна ценност е човекът. Трябва да се разшири гражданското управление и да се засилят човешките права“.

„За да има България, трябва да ги има и българите. Демографската катастрофа е проекция на всички кризи от Прехода, нацията ни преживява Прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни финансови политики за увеличаване на раждаемостта и намаляване на смъртността“, призова президентът.

Инфографика: Как изглежда населението на България според Преброяване 2021

Той отличи и като важен приоритет каузата за „просветена и образована нация“. „Залогът ни тук е оцеляването ни като народ“, каза Радев.

Президентът иска справяне със здравната криза и промяна в системата, за да не може млади сестри и лекари да напускат страната.

Той очаква „новата енергийна стратегия да гарантира максимална енергийна независимост“.

„В трудни времена забравяме и за българската култура, държавната подкрепа за културата е неотменима инвестиция за нашето бъдеще“, заяви държавният глава и каза, че ще продължи с инициативите „Българската Коледа“ и „Подкрепи една мечта“.

Относно външната политика, той отбеляза, че по време на мандата му България е укрепила партньорството си със САЩ, възстановила е прекъснатия диалог с Русия, а с президента на Китай са издигнали отношенията на ниво стратегическо партньорство.

„Ролята на държавния глава не е да посочва враг, а да решава кризи с механизмите на съюзите, в които членуваме. Тези кризи нямат военно решение, а изискват диалог и дипломация“, заяви Румен Радев, който беше критикуван преди изборите за изказване, че „Крим е руски“.

По темата за Северна Македония – президентът заяви, че „правата на нашите сънародници там“ не бива да остават на заден план при преговорите за вдигане на българското вето. „Аз желая час по-скоро Република Северна Македония да стане част от ЕС, тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят идеологемите от тоталитарното минало. Да интегрираме в ЕС партньори, а не проблеми“.

„Равноправието на македонските българи, много от които са български граждани, да бъде гарантирано с вписването им в Конституцията на страната. Да се въведат механизми за опазване на българското културно-историческо наследство и да се изкорени езикът на омразата“, призова Радев.

Петков и Ковачевски: Комисията за историческо-образователни въпроси ще е мост към бъдещето

„В началото на изтеклия първи мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това ме мотивираше да не правя компромис с принципите си. Заедно с вас преодоляхме много изпитания. Днес, с ръка на Конституцията, ви уверявам, че ще продължавам да служа честно и отговорно на отечеството. С г-жа Йотова ще градим свободна, демократична, модерна и просперираща България“, заяви Румен Радев.

На тържествената церемония бяха поканени премиерът Кирил Петков, министрите от неговия кабинет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическите мисии у нас, на регистрираните вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти и председатели на Народното събрание. Всички официални лица бяха посрещнати пред централния вход на парламента от представител на гвардейска рота.

След церемонията в парламента Негово Светейшество патриарх Неофит ще посрещне президентската двойка в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, ще отслужи тържествен молебен и ще благослови президента Румен Радев за успешен мандат като държавен глава.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред паметника на Незнайния войн.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024