Петков и Ковачевски: Комисията за историческо-образователни въпроси ще е мост към бъдещето

„Нова енергия“ и „оптимизъм“ – по този начин Кирил Петков и северномакедонският му колега Димитър Ковачевски описаха новото начало на разговорите между двете страни за евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

Премиерът се срещна с новоизбрания министър-председател на Северна Македония на 18 януари в Скопие. След дискусията Петков заяви на общата пресконференция с Ковачевски, че двамата са имали „много добър и приятен разговор“.

„Добросъседството го поставихме като още по-голям приоритет, то ще се измерва в точно такива реални резултати. Искам да поздравя министрите на транспорта от двете правителства. Заявяваме, че ще уточним специфики за директните полети между София и Скопие до 30 дни, а до 60 дни линията ще е работеща. Гражданите трябва свободно да пътуват между двете страни, коридор №8 също е приоритет“, заяви Петков.

Той определи Ковачевски като свой приятел и заяви, че двамата са решени скоростта, с която се движат за подобряване на отношенията, да продължи в същото темпо. На 25 януари ще проведат обща пресконференция на двете правителства.

„Всяка седмица оттук нататък групите ни ще се срещат и ще представят ясни цели и резултати, добросъседството ще има практически измерения, а не само политически изказвания“, обеща българският премиер.

Срещите в Скопие няма да бъдат последвани от официален документ, а вместо това е договорено сформирането на нови 5 работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и за историческо-образователни въпроси.

„Комисията за исторически въпроси си има план за работа, трябва да ни информират какво са договорили въз основа на фактите“, заяви Димитър Ковачевски.

„Разговаряхме за създаване на работните групи – те значат много повече за гражданите, за тяхното бъдеще. Те не са създадени, за да контролираме някого и да му даваме задачи, а като междуресорни групи на политици и хора от секторите. Професорите от университетите да обменят повече научни факти, да има по-голям обмен на студенти. Ако говорим за бизнеса – стопанските камари да си сътрудничат на нива индустрии, да имат срещи, да намират партньорите си в другата страна“, каза още той.

„Що се отнася до историческата комисия – това е по-дълъг процес, защото се работи за дефиниране на факти. Надявам се лично, че първо членовете ще ни информират за това какво е договорено. Надявам се още, че това ще бъде мост към бъдещето, а не връщане към миналото“, заяви Ковачевски.

Петков допълни, че комисиите ще се срещат всяка седмица, а за останалите въпроси, които касаят евроинтеграцията на Скопие – като спазването на Договора за добросъседство – ще се даде по-дълъг срок. „Въпросът е да сме в непрестанна комуникация. България се гордее, че бяхме първата страна, която призна Северна Македония, и абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония“, каза премиерът. Той заяви, че България е препотвърдила позицията си спрямо Скопие за членството в ЕС.

„Ние сме две близки държави, два близки приятелски народа“, допълни Ковачевски. „Ние, като премиери, се съгласихме на интензивна динамика за разрешаване на откритите въпроси. С г-н Петков се договорихме, че България ще използва краткото название Северна Македония или дългото - Република Северна Македония, в международния процес. Чрез външното ни министерство изпратихме вербална нота до ООН за употребата на късото име“.

Ковачевски обяви още, че Договорът за трансгранично сътрудничество 2022-2029 г. за отваряне на нов граничен пункт е приоритет за туризма и търговията.

„Благодаря на Кирил Петков, че веднага след гласуването на нашето правителство каза, че ще бъде първият, който ще дойде на гости. Благодаря на членовете на делегацията, които се срещнаха със своите колеги“, обяви Ковачевски.

В българската делегация, която пътува към Скопие, са още министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП).Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023