Ръкавицата на OpenAI е хвърлена: Мъск обяви старта на компанията за изкуствен интелект xAI Снимка: © Getty Images

Милиардерът Илон Мъск даде начало на дългоочаквания си стартъп за изкуствен интелект, с който официално хвърли ръкавицата на OpenAI и неговия нашумял ChatGPT. Предприемачът обяви създаването на компанията xAI, с която ще опита да създаде алтернатива на популярния чатбот. Това ще опита да направи с екип от инженери, привлечени от други големи американски технологични фирми.

Стартъпът ще бъде ръководен от Мъск, който вече е главен изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla, главен изпълнителен директор на компанията за изстрелване на ракети SpaceX и собственик на Twitter. Наред с всичко това, стои и зад компанията за подземни тунели The Boring Company и тази за имплатиране на мъзъчни чипове Neuralink.

Новото начинание xAI идва в отговор на призивите на милиардера, че развитието на изкуствения интелект трябва да бъде спряно, докато секторът не бъде регулиран. Мъск неведнъж е изразявал загриженост относно потенциала на AI да „унищожи цивилизацията“.

Плана си изграждане на по-безопасни AI технологии Мъск представи по време на събитие в Twitter Spaces в сряда вечерта. Той обясни, че вместо целенасочено да програмира морала в своя изкуствен интелект, xAI ще се стреми да създаде „максимално любопитен“ инструмент.

„Ако той се опита да разбере истинската природа на Вселената, това всъщност е най-доброто, което мога да измисля от гледна точка на безопасността на AI“, каза Мъск. „Мисля, че той ще бъде прочовешки от гледна точка на това, че човечеството е просто много по-интересно от не-човечеството.“

Мъск също така прогнозира, че т.нар. свръхинтелигентен изкуствен интелект, който ще изпревари човешкия ум, ще се появи след пет или шест години.

Бездънна „черна кутия“: Защо не трябва да казвате нищо лично на ChatGPT

Предприемачът всъщност е сред съоснователите на OpenAI, към която сега той не пести критиките си. Компанията, която стои зад ChatGPT, бе стартирана през 2015 г., а Мъск се оттегли от борда ѝ през 2018 г. Междувременно инвеститор в дружеството е гигантът Microsoft.

В екипа на xAI личат имена като Игор Бабушкин, бивш инженер в DeepMind на Google, Тони Ву, също работил за Google, Кристиан Сегеди, научен служител отново в Google; и Грег Янг, който преди това е работил в Microsoft.

През март Мъск регистрира фирма на име X.AI Corp в Невада. В документацията той посочен като единствен директор, а Джаред Бърчъл – като секретар.

През април Мъск заяви, че ще пусне TruthGPT или максимално търсещ истината изкуствен интелект, който да се конкурира с Bard на Google и Bing AI на Microsoft. И който ще се опитва да разбере естеството на Вселената.

Генеративният изкуствен интелект привлече вниманието с пускането на популярния чатбот ChatGPT от OpenAI през ноември миналата година, преди лансирането на Bard и Bing AI.

Новата компания на Мъск е отделна от X Corp, но ще работи в тясно сътрудничество с Twitter, Tesla и други дружества, според уебсайта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023