Илон Мъск планира конкурент на ChatGPT, максимално фокусиран върху истината Снимка: © Getty Images

Милиардерът Илон Мъск обяви, че ще пусне собствена платформа за изкуствен интелект на име „TruthGPT“, с която ще предизвика подкрепения от Microsoft инструмент ChatGPT и този на Google – Bard. С новия си ход визионерът и един от най-богатите хора в света за пореден път насочва вниманието към рисковете, които се крият зад подобни алгоритми.

Мъск разкритикува подкрепяната от Microsoft OpenAI, фирмата, която стои зад чатбот сензацията ChatGPT, за това, че „обучава изкуствения интелект да лъже“. По думите му тя вече се е превърнала в организация със „затворен код“, „целяща печалба“ и „тясно свързана с Microsoft“.

Той също така обвини Лари Пейдж, съосновател на Google, че не се отнася сериозно към безопасността на изкуствения интелект (AI).

„Ще стартирам нещо, което наричам „TruthGPT“, или максимално търсещ истината AI, който се опитва да разбере природата на Вселената“, каза Мъск в интервю за Fox News Channel, излъчено в понеделник.

Според него TruthGPT „може да е най-добрият път към безопасността“, който „едва ли ще унищожи хората“.

Запознати твърдят, че за да стартира свой конкурент на OpenAI, Мъск е привлякъл изследователи в сферата на изкуствения интелект от Google. Преди дни стана ясно, че миналия месец милиардерът е регистрирал в Невада фирма на име X.AI Corp. В документацията той е посочен като единствен директор, а Джаред Бирчъл, управляващ директор на семейния офис на Мъск, като секретар.

Развитието по темата идва, след като Мъск и група експерти по изкуствен интелект и ръководители на индустрията призоваха за шестмесечна пауза в разработването на AI системи, позовавайки се на потенциални рискове за обществото.

Ювал Ноа Харари и други учени и предприемачи искат "пауза" в развитието на изкуствения интелект

Вчера Мъск отново повтори предупрежденията си, като заяви, че AI е по-опасен от, да речем, неправилно проектиране на самолети или поддръжка на производството или лошо производство на автомобили. „Той има потенциал за унищожаване на цивилизацията“, каза той.

Според него един свръхинтелигентен изкуствен интелект може да пише невероятно добре и потенциално да манипулира общественото мнение.

През уикенда Мъск написа в Twitter, че се е срещнал с бившия президент на САЩ Барак Обама, когато той е бил държавен глава, и му е казал, че Вашингтон трябва да „насърчи регулирането на AI“.

Любопитното е, че Мъск е сред основателите на OpenAI през 2015 г. Три години по-късно обаче се оттегли от борда на компанията, а през 2019 г. уточни с пост в Twitter, че го е направил, защото трябва да се съсредоточи върху Tesla и SpaceX. Призна обаче, че производителят на автомобили се „конкурираше за някои от същите хора като OpenAI, а и не бях съгласен с някои от нещата, които екипът на OpenAI искаше да направи“.

Бездънна „черна кутия“: Защо не трябва да казвате нищо лично на ChatGPT


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024