Ракетната фирма на Ричард Брансън уволнява 85% от служителите си Снимка: © Getty Images

Ракетната компания Virgin Orbit на британския милиардер сър Ричард Брансън съобщи, че ще съкрати 85% от персонала си, след като не е успяла да осигури нови инвестиции. Според информация в медиите фирмата също така ще прекрати дейността си в обозримо бъдеще, пише BBC.

Новината за драстичното орязване на персолана идва няколко седмици след като компанията преустанови дейността си в очевиден опит да укрепи финансите си. Само преди дни тя удължи допълнително своята неплатена пауза на работа, за да си даде още време за намиране на необходимата спасителна инвестиция. Фирмата търси ново финансиране от месеци, а мажоритарният собственик сър Ричард Брансън не желае да ѝ отпусне допълнително.

Virgin Orbit се отдели от Virgin Galactic на Брансън през 2017 г. Милиардерът е най-големият ѝ акционер – той притежава 75% от акциите. Mubadala, суверенният фонд на Обединените арабски емирства, е с втория по големина дял във Virgin Orbit – 18%.

Напоследък неуспехите за Virgin Orbit се редят един след друг. По-рано тази година компанията не успя да осъществи първото в историята изстрелване на сателит от територията на Обединеното кралство.

Акциите ѝ се сринаха с повече от 44% в късната търговия в Ню Йорк в четвъртък.

В регулаторно заявление в САЩ Virgin Orbit заяви, че е взела решението за съкращенията, „за да намали разходите в светлината на невъзможността на компанията да осигури значимо финансиране“.

Съкращенията ще засегнат приблизително 675 служители, заети във всички сфери на компанията.

Инвестиционната фирма на сър Ричард Брансън Virgin Investments е инжектирала 10,9 млн. долара (8,8 млн. паунда) във Virgin Orbit, с които да се финансират разходите по обезщетения и други такива, свързани със съкращенията. Virgin Orbit очаква общо те да възлязат на около 15 млн. долара.

„Нямаме друг избор, освен да осъществим незабавни, драматични и изключително болезнени промени“, заяви главният изпълнителен директор на Virgin Orbit Дан Харт на среща със служителите, според CNBC.

Фирмата, която е основана през 2017 г., не е реализирала печалба като публична компания. Тя разработва ракети за пренасяне на малки спътници и е част от бизнес империята на Брансън, която включва авиокомпанията Virgin Atlantic и компанията за космически туризъм Virgin Galactic.

През януари Virgin Orbit направи опит за първата в историята сателитна мисия от територията на Обединеното кралство, но завършила с неуспех. Ракетата LauncherOne на компанията – която бе изстреляна от самолета Boeing 747 Cosmic Girl – проби в космоса, но не достигна целевата си орбита.

Мисията бе считана за крайъгълен камък в космическите изследвания на Обединеното кралство. На нея се възлагаха надежди, че тя ще отбележи важна стъпка напред в изпълнението на амбицията за превръщането на страната в глобален играч – от производството на сателити до изграждането на ракети и създаването на нови космически портове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024