Ръкостискането, което ядоса Украйна Снимка: © Getty Images

Неочакваното присъствие на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш на срещата на върха на БРИКС в руския град Казан предизвика противоречиви реакции в Европейския съюз и Украйна.

Снимките, на които се вижда как дипломатът се покланя и здрависва с домакина Владимир Путин, станаха повод дори за призиви Гутериш да подаде оставка. Допълнително "масло в огъня" наля и разпространен в социалните мрежи видеоклип, който улавя прегръдка между авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенско и генералния секретар на ООН.

Това е първата среща на руския лидер с генералния секретар от април 2022 година - малко след като Русия нападна Украйна.

На 24 октомври генералният секретар на ООН беше заобиколен от лидерите на страните членки на БРИКС – това са Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка. На тридневната среща на върха на "алтернативния" икономически съюз в град Казан обаче имаше и представители на други 36 държави, включително Иран и Турция.

"Руското нахлуване в Украйна" е нарушение на международното право", е казал Гутериш на Путин, съобщават международни журналисти на място, въпреки здрависването.

"Навсякъде се нуждаем от мир. Имаме нужда от мир в Газа с незабавно прекратяване на огъня, незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, ефективно предоставяне на хуманитарни нужди без пречки. И ние трябва да постигнем необратим напредък, за да сложим край на окупацията и да установим решението за две държави, както наскоро беше препотвърдено още веднъж с резолюция на Общото събрание на ООН", е добавил още той.

Гутериш отнесе сериозни критики не само заради ръкостискането си с руския президент, който през февруари 2022 г. нареди пълномащабна инвазия в Украйна, но и заради апела си за мир в ивицата Газа - отправен пред представител на Иран. Иранската страна не крие подкрепата си за обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас", при чието нападание в Израел от октомври миналата година бяха убити над 1200 цивилни, а други 240 бяха взети за заложници. По-късно Тел Авив предприе мащабна военна офанзива в Газа, при която загинаха хиляди.

Киев определи присъствието на Гутериш на срещата на БРИКС като „лош избор, който само ще навреди на репутацията на ООН“. Украинското външно министерство отбелязва в своя позиция, че генералният секретар е отказал да участва в срещата на върха за мир, организирана от Украйна през юни в Швейцария.

„Той обаче прие поканата за Казан от военнопрестъпника Путин. Това е погрешен избор, който не допринася за постигането на мир. Той само накърнява репутацията на ООН“, заявиха от украинското външно ведомство.

Остра реакция дойде и от съпругата на намерилия смъртта в руски арктически затвор опозиционер Алексей Навални.

"На третата година от войната в Украйна генералният секретар на ООН се ръкуваше с убиец", написа Навалная в X, като публикува снимка на Путин, който поздравява Гутериш.

Фархан Хак, заместник-говорител на Гутериш, отговори на критиките, че това е „стандартна практика при участието в срещи на организации с голям брой важни държави членки, като Г7 и Г20“.

Той добави още, че страните от БРИКС представляват „половината от населението на света“. Групата БРИКС обхваща повече от 40% от световното население и над 30% от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Алиансът е икономически доминиран от Китай, на който се падат повече от 70% от общия БВП на блока.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Как ЕС използва замразените руски активи, за да помогне на Украйна - Обяснено

Русия ще си плати за щетите от войната - иска или не иска

11:47 - 25.10.2024
Важно днес

Атанас Зафиров: Да върнем заедно държавата на хората

Лидерът на левицата

09:58 - 25.10.2024