Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия Снимка: © Getty Images

Ръководителката на секретните служби на САЩ Кимбърли Чийтъл призна, че Сикрет сървис са допуснали сериозни грешки при опита за убийство срещу кандидат-президента Доналд Тръмп. Tя нарече случилото се на 13 юли "най-значимият оперативен провал в Сикрет сървис от десетилетия".

Чийтъл беше извикана на изслушване пред комисия на Камарата на представителите в Конгреса във връзка с опита за покушение срещу Тръмп, при който загина един мъж, а други трима са ранени.

"Провалихме се. Като директор на Сикрет сървис на Съединените щати поемам пълна отговорност за всеки пропуск в сигурността", заяви тя.

По думите ѝ охраната на бившия президент е била засилена в дните преди стрелбата: "Нивото на сигурност, осигурено за бившия президент, се повиши много преди кампанията и постоянно се увеличава с развитието на заплахите. Нашата мисия не е политическа. Тя е буквално въпрос на живот и смърт."

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви от страна и на двете национални партии да подаде оставка от ръководния пост заради случилото се.

"Дълбоко съм убеден, директоре, че трябва да подадете оставка", заяви по време на изслушването председателят на комисията по надзор Джеймс Комер, който е представител на Републиканската партия.

Чийтъл е начело на Сикрет сървис от 2022 г., но се присъединява към структурата за сигурност още през 1995 г.. Тя ръководи охраната на Джо Байдън по времето, в което той е вицепрезидент.

Основният въпрос, който трябва да бъде разрешен около стрелбата срещу Тръмп, е как стрелецът е могъл да се качи с оръжие на покрива "само на 150 метра" от мястото, където бившият президент е говорил, и да запази тази позиция за дълъг период от време без да бъде забелязан.

Сикрет сървис са част от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и разполага с 8300 служители и бюджет от повече от 3 млрд долара. Задачите на службата са различни - тя трябва да защитава все по-голям кръг от хора - президента и вицепрезидента, бивши президенти и техните семейства, но също така и някои конгресмени, кандидати за президент и чуждестранни държавни гости.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024