Ръководителят на МААЕ съобщи за сериозни повреди в охладителната кула на Запорожката АЕЦ Снимка: © Пожар в Запорожка АЕЦ от 11 август, Getty Images

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи за сериозни повреди в охладителната кула на Запорожката атомна електроцентрала. Русия окупирана ядреното съоръжения няколко дни след началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Гроси посети централата в сряда. По думите му щетите са толкова големи, че ще се наложи охладителната кула да бъде заменена.

Тя пострада сериозно при пожар на 11 август, за който Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Украинската страна заяви, че руските сили са подпалили голям брой автомобилни гуми в охладителната кула. Назначеният от Москва губернатор на областта твърди, че преди това е имало украинско нападение в района около електроцентралата.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е с обща мощност 6000 мегавата. В момента тя е спряна, но се нуждае от външно захранване, за да охлажда ядрения материал.

Усилията за създаване на демилитаризирана зона около атомната електроцентрала досега са безрезултатни.

На среща с украинския президент Володимир Зеленски във вторник Гроси определи ситуацията в Запорожие като „много нестабилна“.

Инспекторите на МААЕ са разположени в съоръжението от средата на 2022 г. На срещата със Зеленски беше обсъдена и ситуацията около руската атомна електроцентрала „Курск“.

"Зеленски се съгласи, че атомните електроцентрали не трябва да бъдат атакувани при никакви обстоятелства", каза Гроси след срещата си с украинския президент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Esthederm представи новия Intensive Pro-Collagen+ крем

Новият крем от серията Intensive стимулира синтеза на петте основни типа колаген в кожата, благодарение на технологията Pro Coll+.

16:20 - 04.10.2024
Важно днес

Съдът на ЕС отмени най-спорната част от пакета "Мобилност" по искане на България

България, Литва, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша оспориха предложеното законодателство, което силно ги засягаше

16:04 - 04.10.2024
Важно днес

Началникът на охраната на Запорожката АЕЦ е убит с бомба под колата

Централата е под контрола на руснаците, за които е работил Андрей Короткий

14:59 - 04.10.2024
Важно днес

Трафикът в цялото въздушно пространство на Германия беше нарушен заради технически проблем

Най-голямото германско летище във Франкфурт също е било засегнато от сериозните смущения

14:19 - 04.10.2024