Снимка: © ПРБ

"Прочутото българско трудолюбие и предприемчивост" (по Симеон Сакскобургготски) рядко попада върху радара на международните информационни агенции, но когато го направи - то е по зашеметяващ начин. 

Последният славен продукт на традиционното занаятчийство не е чипровски килим, панагюрско злато, троянска керамика или карнобатска гроздова, но е измайсторено с възхитителен замах, впечатлил дори "Ройтерс". 

Не е шега: пловдивски фалшификатор на лични документи е привличал нови клиенти с "образцов" български паспорт на името на Силвестър Сталоун.

"При претърсвания в жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2 958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни и талони за правоуправление. Иззет е български задграничен паспорт със снимка и имена на известен американски актьор, който е бил представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката", се казва в съобщението на прокуратурата, която е организирала акция съвместно с агенти на американската Secret Service и Европол. 

Той е Роки. Той е Рамбо. И лейтенант Кобрети. И съдия Дред. Но от страхопочитание към GDPR прокуратурата не e споменaла дори инициалите на 74-годишния актьор в иначе подробното си прессъобщение.

Прилежно са заличени дори датите на валидност, личния идентификатор и номера на фалшивия международен паспорт, сякаш някой би могъл да подправи вече подправен документ на името на големия син на Майка България Силвестър Енцио Сталоун, роден в град София. 

По-смешна от идеята да рекламираш престъпната си дейност с образа на Рамбо е самата изработка на "мострата за високо качество", с която международният обмен в Twitter не спира да се забавлява. 

"Балканите - веселата част от Европа", отбелязва @onurvesan.

"Интересно, че Сталоун не гледа в камерата и сякаш е по средата на изречението си", отбелязва уместно @writerknowles под статията на "Ройтерс".

"Българските паспортни власти позволяват ли снимки от скрита камера?", пита се друг потребител. 

"Физиономията на Сталоун, когато разбере, че е българин", пише @cuteater. 

"Как може да се отнесат така към ветеран от Виетнам?!", шегува се трети човек с препратка към филмите за Джон Рамбо. 

Филмовите аналогии с "майсторски изпипани" фалшиви паспорти не пропускат и Джейсън Борн, с неговото прочуто алтер-его от Русия "Ащьф Лштшфум". 

Случайната комбинация от букви на кирилица, преведени като "Foma KINIAEV", е един от най-запомнящите се моменти в "Самоличността на Борн" от 2002 г. Но дори той има по-висок шанс да мине граничен контрол от нашия съгражданин Сталоун - поне Мат Деймън гледа в обектива.

"Кой друг, ако не българите...", коментира македонски потребител в Twitter при новината за паспорта на Сталоун. 

За добро или за лошо, човекът има право: до преди година и половина ценоразписът за официално българско гражданство вървеше между 800 и 5000 евро по тарифите на "патриотичното" ръководство на Агенцията за българите в чужбина (делото за корупция започна преди седмици).

"Елитните български ченгета трябва да са много проницателни", коментира човек, който споделя паспорта на мистър Бийн - артикул, който не отстъпва по качество на изработката от българския документ за самоличност на Сталоун:

Ако първото правило на маркетинга е да познаваш клиентите си и да адаптираш продукта към техните нужди, нямаме търпение да разберем що за странни птици са пазарували паспорти от печатницата в Пловдив. 

А дотогава си припомняме вечната мъдрост на Непобедимия: 


Докато д-р Заргар чака гражданство, болницата в Исперих се сдоби с нов директор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти