Рамбо е българин: Фалшивият паспорт, с който България се прочу в "Ройтерс" Снимка: © ПРБ

"Прочутото българско трудолюбие и предприемчивост" (по Симеон Сакскобургготски) рядко попада върху радара на международните информационни агенции, но когато го направи - то е по зашеметяващ начин.

Последният славен продукт на традиционното занаятчийство не е чипровски килим, панагюрско злато, троянска керамика или карнобатска гроздова, но е измайсторено с възхитителен замах, впечатлил дори "Ройтерс".

Не е шега: пловдивски фалшификатор на лични документи е привличал нови клиенти с "образцов" български паспорт на името на Силвестър Сталоун.

"При претърсвания в жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2 958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни и талони за правоуправление. Иззет е български задграничен паспорт със снимка и имена на известен американски актьор, който е бил представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката", се казва в съобщението на прокуратурата, която е организирала акция съвместно с агенти на американската Secret Service и Европол.

Той е Роки. Той е Рамбо. И лейтенант Кобрети. И съдия Дред. Но от страхопочитание към GDPR прокуратурата не e споменaла дори инициалите на 74-годишния актьор в иначе подробното си прессъобщение.

Прилежно са заличени дори датите на валидност, личния идентификатор и номера на фалшивия международен паспорт, сякаш някой би могъл да подправи вече подправен документ на името на големия син на Майка България Силвестър Енцио Сталоун, роден в град София.

По-смешна от идеята да рекламираш престъпната си дейност с образа на Рамбо е самата изработка на "мострата за високо качество", с която международният обмен в Twitter не спира да се забавлява.

"Балканите - веселата част от Европа", отбелязва @onurvesan.

"Интересно, че Сталоун не гледа в камерата и сякаш е по средата на изречението си", отбелязва уместно @writerknowles под статията на "Ройтерс".

"Българските паспортни власти позволяват ли снимки от скрита камера?", пита се друг потребител.

"Физиономията на Сталоун, когато разбере, че е българин", пише @cuteater.

"Как може да се отнесат така към ветеран от Виетнам?!", шегува се трети човек с препратка към филмите за Джон Рамбо.

Филмовите аналогии с "майсторски изпипани" фалшиви паспорти не пропускат и Джейсън Борн, с неговото прочуто алтер-его от Русия "Ащьф Лштшфум".

Случайната комбинация от букви на кирилица, преведени като "Foma KINIAEV", е един от най-запомнящите се моменти в "Самоличността на Борн" от 2002 г. Но дори той има по-висок шанс да мине граничен контрол от нашия съгражданин Сталоун - поне Мат Деймън гледа в обектива.

"Кой друг, ако не българите...", коментира македонски потребител в Twitter при новината за паспорта на Сталоун.

За добро или за лошо, човекът има право: до преди година и половина ценоразписът за официално българско гражданство вървеше между 800 и 5000 евро по тарифите на "патриотичното" ръководство на Агенцията за българите в чужбина (делото за корупция започна преди седмици).

"Елитните български ченгета трябва да са много проницателни", коментира човек, който споделя паспорта на мистър Бийн - артикул, който не отстъпва по качество на изработката от българския документ за самоличност на Сталоун:

Ако първото правило на маркетинга е да познаваш клиентите си и да адаптираш продукта към техните нужди, нямаме търпение да разберем що за странни птици са пазарували паспорти от печатницата в Пловдив.

А дотогава си припомняме вечната мъдрост на Непобедимия:


Докато д-р Заргар чака гражданство, болницата в Исперих се сдоби с нов директор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024