Снимка: © Булевард България

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков намекна, че освободеният наскоро бивш изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов ще бъде обвинен заради нарастването на цените на тока в началото на 2022 г.

Поради тази причина Българският енергиен холдинг смени цялото ръководство на държавното дружество в края на миналата седмица.

Целият борд на "Булгаргаз" е сменен (обновена)

„Да, разбира се, очаквам да има обвинения. Събират се доказателства, които най-вероятно ще доведат до повдигане на обвинения на високопоставени лица от газовата фирма“, каза Рашков на брифинг след заседанието на Министерски съвет в сряда. На въпрос колко души могат да се сдобият с обвинения, той заяви: „Трудно е да се определи броят им. За момента има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение – казвам го с най-висока степен на увереност“.

Попитан дали става дума за Павлов, Рашков каза: „Приближавате се до истината“.

„В момента в МВР се води разследване за газовата криза в нашата страна – имам предвид високите цени на газа. Първо, „Булгаргаз“ е държавна фирма. Държавна фирма, чрез своите действия и решения, е допринесла за настоящото положение у нас относно цените на газа. Компетентните държавни власти не могат да стоят безучастно и по тази причина активно започнахме да изучаваме фактите – дали са причинени от международна конюнктура, или са резултат от действия вътре в страната на заинтересовани лица. Дали те са заинтересовани не толкова от интересите на държавата, а от собствените си или на някого другиго - тъй като са реализирани такива печалби, които ако не бяха реализирани, нямаше да има това драстично поскъпване на цената на газа", заяви Рашков.

Той отбеляза, че в МВР са стигнали до извода, че "не е случайно и поведението на КЕВР". Извършват се процесуално-следствени действия срещу експерти от комисията и се придобиват документи, които да се включат в доказателствата към досъдебното производство. "Подчертавам – образувано е досъдебно производство и по него се работи изключително активно", каза министърът.

"Трето, не можем да останем безучастни като държавна структура, която разследва престъпления, и по друг отрасъл като електропроизводството. Започнали сме проверка и на един изключително важен за енергетиката на нашата страна обект, който е изграден преди 30-40 години с основно предназначение да поема пиковите часове в денонощието, така че да се балансира енергийната система. Построен е от японска фирма, от няколко години назад бавно и сигурно е бил унищожаван, очевидно, с оглед на интересите на икономически субекти в нашата страна", каза Рашков и по-късно уточни, че става въпрос за ПАВЕЦ "Чаира" над село Сестримо, близо до Белмекен.

"Ние имаме ориентация кой е този субект, в чиято полза за причинени вреди на този енергиен източник. Вместо да се отиде към ремонт, който се е налагал, са ползвани гаражни фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили. По тази причина сме претърпели огромни материални вреди", отбеляза министърът.

"Още нещо, което предстои в близките дни, но не се разгледа днес – въпросът за детската болница. Имаме данни, че там са отделени 10 милиона лева за построяването ѝ, за които ние в настоящия момент нямаме данни къде са отишли, как са разходвани, с каква цел и от кого", обяви Рашков.

Той отбеляза, че МВР продължава разследването на делата за АМ „Хемус“ и в най-скоро време ще информира за новите обстоятелства. "Може би част от обществото остава с впечатление, че темата е забравена, но не е – в МВР и службите работим активно. Мислехме, че това е един уникален случай, че само в тази хипотеза са отклонени десетки милиони, но се оказва, че далеч това не е така", каза министърът.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия