Рашков: Прокуратурата бави разследването за "Хемус", защото то ще стигне до бившите управляващи Снимка: © Булевард България

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков твърди, че атаката на Софийска градска прокуратура срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов за натиск върху магистратите по делото за АМ „Хемус“ е „преекспонирана“.

В интервю за БНР силовият вицепремиер, който ще бъде част и от следващия редовен кабинет, заяви, че прокуратурата умишлено бави хода на разследването за източване на 53 млн. лв. около строежа на ЛОТ-5 на автомагистралата, защото то ще стигне до бившите управляващи от ГЕРБ.

В неделя от СГП обвиниха ГДБОП, че шефът на дирекцията оказал натиск над наблюдаващите прокурори по разследването. Затова е започнало и разследване срещу Калин Стоянов.

„Не мога категорично да кажа има или няма натиск от ГДБОП. Това ще се изясни – какъв е бил този натиск, дали е противоречащ на закона или е нещо, което се е проявило в хода на делото - тоест как да се подходи тактически. Какво значи един служител на МВР да притиска прокуратурата? На прокурор никой не може да му разпорежда да прави едно или две освен главния прокурор. Натиск от страна на полицейски служител ми се струва доста преувеличено, то не може да осъществи такъв ефект“, каза Рашков.

„Има такова обвинение срещу служители от ГДБОП, но това е само твърдение на прокуратурата“, заяви още министърът.

Според него случаят е от изключително значение, тъй като обвиненият Борислав Колев – изтеглил и „изпрал“ 53 млн. лв. от средствата за АМ „Хемус“ – е „фигура, концентрирала у себе си огромно количество финанси“. Сега той е пуснат под домашен арест, а адвокатът му дори поискал прокурорите да изменят мярката му в по-лека и в бъдеще той да бъде освободен от наказателна отговорност, казват от СГП.

„Оттук нататък трябва да се разбере с кого е контактувал и какъв е пътят на финансовите средства. Има сведения, че едно лице, провело разговор с него в банката, погледнало в сака с парите и видяло огромно количество пачки от по 100 лева. За услугата, която е направил с документ в банката, получил джип като награда. Разбира се, че се знае кой е този човек. Но това се неглижира“, твърди Рашков.

„Прокуратурата бездействаше по случая до ареста на тази важна фигура. Двама разследващи от ГДБОП, трима наблюдаващи прокурори. Тоест двама на терен и трима, които ги контролират. Пита се в задачата как е възможно двама разследващи да окажат въздействие срещу трима прокурори? Това е нещо, което практиката не познава. Това преекспониране ме кара да мисля, че прокуратурата съзнателно не е активна в тези разследвания“, заяви министърът.

„Прокуратурата, водена от Иван Гешев, предприема действия за забавянето на хода на разследването. Защото ходът неминуемо ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до месец април тази година. Тъй като връзката между главния прокурор и бившите управляващи е известна каква е, се съмнявам, че тази нереформирана прокуратура може да изведе това важно за държавата разследване до успешен край“, заяви Бойко Рашков.

Вчера министърът "подсказа" за готвени обвинения и/или арести срещу депутати заради разследването на раздадените пари за АМ "Хемус". Какво е имал предвид, като каза, че може да последва промяна в съставите на някои парламентарни групи заради разследването? "Това, което може да се има предвид, като се каже подобно нещо – че разследването може да повлияе върху състава на една парламентарна група. Нищо повече, нищо по-малко. В нашите закони няма само мерки „задържане под стража“, има и други мерки. Какво мога да поискам аз? Има разследващи органи, наблюдаващи прокурори, но дали ще се поеме в тази посока, зависи не от мен. Зависи в най-голяма степен от българската прокуратура, която трябва да прецени дали има достатъчно събрани доказателства. Има такива фактически основания от това, което аз знам", отговори той.

Преди месец двама от бившите министри на регионалното развитие от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков - бяха викани на разпит в ГДБОП по случая с авансовите плащания на държавната "Автомагистрали", за които МВР и прокуратурата имат съмнения за източване.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024