Прокуратурата срещу МВР по делото за АМ "Хемус" (обзор)

Разследването на МВР за злоупотребите около АМ „Хемус“ предизвика огромно напрежение между ГДБОП и прокуратурата, в което се намеси и вътрешният министър Бойко Рашков.

Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР Калин Стоянов вече е разследван от прокуратурата, която твърди, че е оказван натиск върху наблюдаващите прокурори по делото.

В центъра на скандала е обвиняемият, който е изтеглил и „изпрал“ 53 млн. лв. от средствата за ЛОТ-5 на магистрала "Хемус" Борислав Колев.

Служителна на НАП и рефер по футбол - Колев засега е единственият обвиняем като той беше пуснат под домашен арест преди няколко дни.

Адвокатът му е опитал да се договори с наблюдаващия прокурор по делото – че в замяна на обяснения за други участници в схемата, клиентът му да получи промяна на квалификацията на деянието в по-лека.

Това заявиха от Софийска градска прокуратура на извънреден брифинг в неделя, като обвиниха директора на ГДБОП Калин Стоянов, че се намесил в полза на обвиняемия. Според СГП той отправил „обидни реплики“ към двама от тримата наблюдаващи прокурори и е казал, че ако не изпълнят исканията на адвоката и обвиняемия, се слага край на делото и „ще се търси отговорност“ от прокурорите.

СГП, от своя страна, е образувала досъдебно производство по чл. 289 от Наказателния кодекс – за направен опит да бъдат склонени прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Наказанието по този член предвижда лишаване от свобода в случая е между 1 и 6 години.

„Колегите прокурори са шокирани от тази ситуация, от съвпадението на исканията на защитата и директора ГДБОП. Наблюдаващите прокурори споделиха, че за повече от 20 г. практика не са виждали такъв безпрецедентен натиск“, казаха от СГП.

В професионалната кариера на самия Иван Гешев обаче делата по които прокуратурата сключва сделки с обвиняеми, са значимо количество. Имаше даже изтекли записи, в които Гешев се договаряше открито с обвинени в тежки престъпления. Практиката на намаляване на наказанията за по-второстепенни участници в престъпление в замяна на показания срещу организатерите се смята за нормална. Много престъпления в света, включително срещу мощни организации като италианската мафия, са разкривани по този начин.

В събота в 10 ч. един от наблюдаващите прокурори е отишъл в ГДБОП, срещнал се е с всички органи по делото и е заявил, че обвиняемият не желае да дава обяснения. Десет минути по-късно в кабинета влязъл адвокатът на Борислав Колев, който заявил, че има уверение, без да уточнява от кого, че СГП няма да протестира мярката „домашен арест“ – според версията на Софийска градска прокуратура.

„Той заявил, че ако клиентът му даде обяснения, наблюдаващият прокурор няма да протестира мярката, ще измени квалификацията на деянието на по-лека, която да доведе до освобождаването му от отговорност, и ще бъде разрешено клиентът му да пътува в чужбина. Това е било условие“, заявиха от прокуратурата.

„Наблюдаващият прокурор е отговорила, че подобни извънсъдебни договорки са в противоречие на закона и няма как да участва от тях“, добавиха от СГП.

След това се провела среща между Калин Стоянов и прокурорите, като на нея присъствали разследващи полицаи и оперативни работници. „Директорът на ГДБОП с неподходящ тон се обърнал към наблюдаващите прокурори с реплики в смисъл, че те слагат край на разследването, като оказват да изпълнят исканията на защитата, и за това щяло да се търси отговорност“, твърдят от СГП.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков твърди, че обвиненията на Софийска градска прокуратура срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов са "преекспонирани". Според него държавното обвинение умишлено бави хода на разследването, за да не се стигне до бившите управляващи от ГЕРБ.

Рашков: Прокуратурата бави разследването за "Хемус", защото то ще стигне до бившите управляващи

„Прокуратурата бездействаше по случая до ареста на тази важна фигура. Прокуратурата, водена от Иван Гешев, предприема действия за забавянето на хода на разследването. Защото ходът неминуемо ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до месец април тази година. Тъй като връзката между главния прокурор и бившите управляващи е известна каква е, се съмнявам, че тази нереформирана прокуратура може да изведе това важно за държавата разследване до успешен край“, заяви Рашков пред БНР в неделя.

Преди месец двама от бившите министри на регионалното развитие от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков - бяха викани на разпит в ГДБОП по случая с авансовите плащания на държавната "Автомагистрали", за които МВР и прокуратурата имат съмнения за източване.

"По делото има двама разследващи от ГДБОП и трима наблюдаващи прокурори. Тоест двама на терен и трима, които ги контролират. Пита се в задачата как е възможно двама разследващи да окажат въздействие срещу трима прокурори? Това е нещо, което практиката не познава. Това преекспониране ме кара да мисля, че прокуратурата съзнателно не е активна в тези разследвания“, заяви Рашков.

Малко по-късно последва атака към него директно от главния прокурор Иван Гешев. Той заяви, че министърът не отстоява "върховните европейски стандарти за върховенство на правото", и видя "война" срещу държавното обвинение.

Иван Гешев видя "война срещу прокуратурата" в скандала по делото за "Хемус"

„Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата, поне не от страна на прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата“, обяви той на кратък брифинг.

Държавното обвинение съобщи, че ще информира за казуса прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), председателя на Народното събрание, президента, Министерски съвет, посолствата и европейските институции.

Късно в неделя шефът на ГДБОП Калин Стоянов също направи брифинг, на който заяви, че магистратите не позволявали „разпитването на лице, готово да разкрие цялата схема“.

Шефът на ГДБОП: Прокурорите отказват да разпитат лице, готово да разкрие цялата схема от АМ "Хемус"

„Категорично заявявам, че по никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да вършат каквото и да било и не съм използвал обиди срещу тях. Поводът, по който беше проведена срещата в ГДБОП вчера, е това, че работещите по делото служители от дирекцията ми докладваха, че за втори път за последните 3-4 дни не може да се разпита лице, което е готово да разкаже цялата схема, и най-вече на кого, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 милиона лева“, заяви Калин Стоянов.

„Лицето е изказало готовност да говори, но единият от наблюдаващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще разкаже този човек. Бях длъжен да проверя ситуацията и да разбера откъде идва тази незаинтересованост от тяхна страна към това важно дело“, обясни той версията си.


Рашков подсказа за "промени в състава на някои парламентарни групи" заради скандала "Хемус"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024