Иван Гешев видя "война срещу прокуратурата" в скандала по делото за "Хемус"

Главният прокурор Иван Гешев видя „война срещу прокуратурата“ в скандала около разследването на злоупотребите по строежа на АМ „Хемус“.

По-рано в неделя Софийската градска прокуратура обвини ГДБОП, и в частност шефа на дирекцията Калин Стоянов, че оказвал натиск над двама от тримата наблюдаващи магистрати по делото с обвиняем 42-годишния Борислав Колев. СГП твърди, че на прокурорите било поставено условие за промяна на мярката му „задържане под стража“ в по-лека и за освобождаването му от наказателна отговорност, след като стана ясно, че „изпрал“ над 53 млн. лв. от парите за ЛОТ-5 на „Хемус“.

„Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата, поне не от страна на прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата“, обяви Иван Гешев на извънреден брифинг.

„Интерес имат само престъпниците и естественият резултат от това е бум на престъпността. Цената ще платят българските граждани. За първи път виждам такъв безпрецедентен натиск върху прокурори, и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите или някой обикновен гражданин, позицията на когото не се харесва на някого“, твърди главният прокурор.

В интервю за БНР вътрешният министър Бойко Рашков каза, че държавното обвинение умишлено бави разследването за „Хемус“ и делото срещу Колев, защото ще се стигне до бившите управляващи от ГЕРБ. Той заяви, че „натискът“ най-вероятно бил „професионален конфликт“.

Рашков: Прокуратурата бави разследването за "Хемус", защото то ще стигне до бившите управляващи

„Това не е професионален конфликт“, отвърна Гешев. "Това е незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпления срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат върховните европейски стандарти като разделението на властите и върховенството на правото. Независимостта на българските магистрати трябва да бъде отстоявана. Ще работим само в интерес на гражданите и срещу престъпността, всичко останало е за сметка на тези, които го правят“, заяви Иван Гешев.

Държавното обвинение съобщи, че ще информира за казуса прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), председателя на Народното събрание, президента, Министерски съвет, Европейската комисия, посолствата – включително на САЩ и на Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Международната асоциация на прокурорите.

„Прокуратурата ще предприеме необходимите законови действия за защита на магистратите“, заявиха от държавното обвинение и призоваха за спиране на „войната между институциите“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022