Главният прокурор Иван Гешев видя „война срещу прокуратурата“ в скандала около разследването на злоупотребите по строежа на АМ „Хемус“.

По-рано в неделя Софийската градска прокуратура обвини ГДБОП, и в частност шефа на дирекцията Калин Стоянов, че оказвал натиск над двама от тримата наблюдаващи магистрати по делото с обвиняем 42-годишния Борислав Колев. СГП твърди, че на прокурорите било поставено условие за промяна на мярката му „задържане под стража“ в по-лека и за освобождаването му от наказателна отговорност, след като стана ясно, че „изпрал“ над 53 млн. лв. от парите за ЛОТ-5 на „Хемус“.

„Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата, поне не от страна на прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата“, обяви Иван Гешев на извънреден брифинг.

„Интерес имат само престъпниците и естественият резултат от това е бум на престъпността. Цената ще платят българските граждани. За първи път виждам такъв безпрецедентен натиск върху прокурори, и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите или някой обикновен гражданин, позицията на когото не се харесва на някого“, твърди главният прокурор.

В интервю за БНР вътрешният министър Бойко Рашков каза, че държавното обвинение умишлено бави разследването за „Хемус“ и делото срещу Колев, защото ще се стигне до бившите управляващи от ГЕРБ. Той заяви, че „натискът“ най-вероятно бил „професионален конфликт“.

Рашков: Прокуратурата бави разследването за "Хемус", защото то ще стигне до бившите управляващи

„Това не е професионален конфликт“, отвърна Гешев. "Това е незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпления срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат върховните европейски стандарти като разделението на властите и върховенството на правото. Независимостта на българските магистрати трябва да бъде отстоявана. Ще работим само в интерес на гражданите и срещу престъпността, всичко останало е за сметка на тези, които го правят“, заяви Иван Гешев.

Държавното обвинение съобщи, че ще информира за казуса прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), председателя на Народното събрание, президента, Министерски съвет, Европейската комисия, посолствата – включително на САЩ и на Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Международната асоциация на прокурорите.

„Прокуратурата ще предприеме необходимите законови действия за защита на магистратите“, заявиха от държавното обвинение и призоваха за спиране на „войната между институциите“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност