Иван Гешев видя "война срещу прокуратурата" в скандала по делото за "Хемус"

Главният прокурор Иван Гешев видя „война срещу прокуратурата“ в скандала около разследването на злоупотребите по строежа на АМ „Хемус“.

По-рано в неделя Софийската градска прокуратура обвини ГДБОП, и в частност шефа на дирекцията Калин Стоянов, че оказвал натиск над двама от тримата наблюдаващи магистрати по делото с обвиняем 42-годишния Борислав Колев. СГП твърди, че на прокурорите било поставено условие за промяна на мярката му „задържане под стража“ в по-лека и за освобождаването му от наказателна отговорност, след като стана ясно, че „изпрал“ над 53 млн. лв. от парите за ЛОТ-5 на „Хемус“.

„Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата, поне не от страна на прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата“, обяви Иван Гешев на извънреден брифинг.

„Интерес имат само престъпниците и естественият резултат от това е бум на престъпността. Цената ще платят българските граждани. За първи път виждам такъв безпрецедентен натиск върху прокурори, и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите или някой обикновен гражданин, позицията на когото не се харесва на някого“, твърди главният прокурор.

В интервю за БНР вътрешният министър Бойко Рашков каза, че държавното обвинение умишлено бави разследването за „Хемус“ и делото срещу Колев, защото ще се стигне до бившите управляващи от ГЕРБ. Той заяви, че „натискът“ най-вероятно бил „професионален конфликт“.

Рашков: Прокуратурата бави разследването за "Хемус", защото то ще стигне до бившите управляващи

„Това не е професионален конфликт“, отвърна Гешев. "Това е незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпления срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат върховните европейски стандарти като разделението на властите и върховенството на правото. Независимостта на българските магистрати трябва да бъде отстоявана. Ще работим само в интерес на гражданите и срещу престъпността, всичко останало е за сметка на тези, които го правят“, заяви Иван Гешев.

Държавното обвинение съобщи, че ще информира за казуса прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), председателя на Народното събрание, президента, Министерски съвет, Европейската комисия, посолствата – включително на САЩ и на Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Международната асоциация на прокурорите.

„Прокуратурата ще предприеме необходимите законови действия за защита на магистратите“, заявиха от държавното обвинение и призоваха за спиране на „войната между институциите“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024