Иван Гешев видя "война срещу прокуратурата" в скандала по делото за "Хемус"

Главният прокурор Иван Гешев видя „война срещу прокуратурата“ в скандала около разследването на злоупотребите по строежа на АМ „Хемус“.

По-рано в неделя Софийската градска прокуратура обвини ГДБОП, и в частност шефа на дирекцията Калин Стоянов, че оказвал натиск над двама от тримата наблюдаващи магистрати по делото с обвиняем 42-годишния Борислав Колев. СГП твърди, че на прокурорите било поставено условие за промяна на мярката му „задържане под стража“ в по-лека и за освобождаването му от наказателна отговорност, след като стана ясно, че „изпрал“ над 53 млн. лв. от парите за ЛОТ-5 на „Хемус“.

„Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата, поне не от страна на прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата“, обяви Иван Гешев на извънреден брифинг.

„Интерес имат само престъпниците и естественият резултат от това е бум на престъпността. Цената ще платят българските граждани. За първи път виждам такъв безпрецедентен натиск върху прокурори, и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите или някой обикновен гражданин, позицията на когото не се харесва на някого“, твърди главният прокурор.

В интервю за БНР вътрешният министър Бойко Рашков каза, че държавното обвинение умишлено бави разследването за „Хемус“ и делото срещу Колев, защото ще се стигне до бившите управляващи от ГЕРБ. Той заяви, че „натискът“ най-вероятно бил „професионален конфликт“.

Рашков: Прокуратурата бави разследването за "Хемус", защото то ще стигне до бившите управляващи

„Това не е професионален конфликт“, отвърна Гешев. "Това е незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпления срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат върховните европейски стандарти като разделението на властите и върховенството на правото. Независимостта на българските магистрати трябва да бъде отстоявана. Ще работим само в интерес на гражданите и срещу престъпността, всичко останало е за сметка на тези, които го правят“, заяви Иван Гешев.

Държавното обвинение съобщи, че ще информира за казуса прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), председателя на Народното събрание, президента, Министерски съвет, Европейската комисия, посолствата – включително на САЩ и на Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Международната асоциация на прокурорите.

„Прокуратурата ще предприеме необходимите законови действия за защита на магистратите“, заявиха от държавното обвинение и призоваха за спиране на „войната между институциите“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024