Шефът на ГДБОП: Прокурорите отказват да разпитат лице, готово да разкрие цялата схема от АМ "Хемус"

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов отрече да е оказвал натиск над двама от тримата наблюдаващи прокурори по делото за изпирането на над 53 млн. лв. от парите за строежа на ЛОТ-5 на АМ „Хемус“.

На брифинг в неделя той заяви, че магистратите не позволявали „разпитването на лице, готово да разкрие цялата схема“.

Рано в неделя Стоянов беше атакуван от Софийска градска прокуратура, че оказал натиск над прокурорите и ги обиждал. От СГП твърдяха, че позицията на шефа на ГДБОП съвпадала с тази на адвоката обвиняемия за изпирането на парите Борислав Колев – промяна на квалификацията на деянието му в по-лека. Според държавното обвинение Стоянов заявил, че ако прокурорите не изпълнят исканията на адвоката и обвиняемия, се слага край на делото и „ще се търси отговорност“ от магистратите.

Прокуратурата срещу МВР по делото за АМ "Хемус" (обзор)

„Категорично заявявам, че по никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да вършат каквото и да било и не съм използвал обиди срещу тях. Поводът, по който беше проведена срещата в ГДБОП вчера, е това, че работещите по делото служители от дирекцията ми докладваха, че за втори път за последните 3-4 дни не може да се разпита лице, което е готово да разкаже цялата схема, и най-вече на кого, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 милиона лева“, заяви Калин Стоянов.

„Лицето е изказало готовност да говори, но единият от наблюдаващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще разкаже този човек. Бях длъжен да проверя ситуацията и да разбера откъде идва тази незаинтересованост от тяхна страна към това важно дело“, обясни той версията си.

Стоянов изразил лична позиция какво щял да направи на тяхно място, а именно – „всичко възможно, което е необходимо за човека, който е готов да разкаже разплитането на цялата схема“.

„Ако смятате, че това е форма на натиск, съм безкрайно учуден. Разговорите станаха, след като адвокатът и обвиняемият бяха тръгнали – и те учудени защо не им се дава възможност да говорят за втори път“, заяви той.

„Не на последно място – по отношение на случилото се има образувано досъдебно производство срещу служители на ГДБОП, може би и срещу мен, заради това, че просто искаме да стигнем до край“, каза шефът на дирекцията към МВР.

СГП обяви, че е образувала досъдебно производство по чл. 289 от Наказателния кодекс – за направен опит да бъдат склонени прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Наказанието по този член предвижда лишаване от свобода в случая е между 1 и 6 години.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков твърди, че обвиненията на Софийска градска прокуратура срещу шефа на ГДБОП са преекспонирани, а държавното обвинение умишлено бави хода на разследването, за да не се стигне до бившите управляващи от ГЕРБ.

Главният прокурор Иван Гешев отвърна също на брифинг, че МВР води война срещу прокуратурата, и обяви, че ще сезира европейските органи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

"Tиха ваканция" - новият тренд, който подтиква хората да почиват без да си взимат отпуск

Какво стои зад "житейската философия" да отидете на почивка без да казвате на шефа си

16:20 - 21.07.2024
Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024