Директорът на ГДБОП Калин Стоянов отрече да е оказвал натиск над двама от тримата наблюдаващи прокурори по делото за изпирането на над 53 млн. лв. от парите за строежа на ЛОТ-5 на АМ „Хемус“.

На брифинг в неделя той заяви, че магистратите не позволявали „разпитването на лице, готово да разкрие цялата схема“.

Рано в неделя Стоянов беше атакуван от Софийска градска прокуратура, че оказал натиск над прокурорите и ги обиждал. От СГП твърдяха, че позицията на шефа на ГДБОП съвпадала с тази на адвоката обвиняемия за изпирането на парите Борислав Колев – промяна на квалификацията на деянието му в по-лека. Според държавното обвинение Стоянов заявил, че ако прокурорите не изпълнят исканията на адвоката и обвиняемия, се слага край на делото и „ще се търси отговорност“ от магистратите.

Прокуратурата срещу МВР по делото за АМ "Хемус" (обзор)

„Категорично заявявам, че по никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да вършат каквото и да било и не съм използвал обиди срещу тях. Поводът, по който беше проведена срещата в ГДБОП вчера, е това, че работещите по делото служители от дирекцията ми докладваха, че за втори път за последните 3-4 дни не може да се разпита лице, което е готово да разкаже цялата схема, и най-вече на кого, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 милиона лева“, заяви Калин Стоянов.

„Лицето е изказало готовност да говори, но единият от наблюдаващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще разкаже този човек. Бях длъжен да проверя ситуацията и да разбера откъде идва тази незаинтересованост от тяхна страна към това важно дело“, обясни той версията си.

Стоянов изразил лична позиция какво щял да направи на тяхно място, а именно – „всичко възможно, което е необходимо за човека, който е готов да разкаже разплитането на цялата схема“.

„Ако смятате, че това е форма на натиск, съм безкрайно учуден. Разговорите станаха, след като адвокатът и обвиняемият бяха тръгнали – и те учудени защо не им се дава възможност да говорят за втори път“, заяви той.

„Не на последно място – по отношение на случилото се има образувано досъдебно производство срещу служители на ГДБОП, може би и срещу мен, заради това, че просто искаме да стигнем до край“, каза шефът на дирекцията към МВР.

СГП обяви, че е образувала досъдебно производство по чл. 289 от Наказателния кодекс – за направен опит да бъдат склонени прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Наказанието по този член предвижда лишаване от свобода в случая е между 1 и 6 години. 

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков твърди, че обвиненията на Софийска градска прокуратура срещу шефа на ГДБОП са преекспонирани, а държавното обвинение умишлено бави хода на разследването, за да не се стигне до бившите управляващи от ГЕРБ.

Главният прокурор Иван Гешев отвърна също на брифинг, че МВР води война срещу прокуратурата, и обяви, че ще сезира европейските органи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на Радев

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft