Шефът на ГДБОП: Прокурорите отказват да разпитат лице, готово да разкрие цялата схема от АМ "Хемус"

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов отрече да е оказвал натиск над двама от тримата наблюдаващи прокурори по делото за изпирането на над 53 млн. лв. от парите за строежа на ЛОТ-5 на АМ „Хемус“.

На брифинг в неделя той заяви, че магистратите не позволявали „разпитването на лице, готово да разкрие цялата схема“.

Рано в неделя Стоянов беше атакуван от Софийска градска прокуратура, че оказал натиск над прокурорите и ги обиждал. От СГП твърдяха, че позицията на шефа на ГДБОП съвпадала с тази на адвоката обвиняемия за изпирането на парите Борислав Колев – промяна на квалификацията на деянието му в по-лека. Според държавното обвинение Стоянов заявил, че ако прокурорите не изпълнят исканията на адвоката и обвиняемия, се слага край на делото и „ще се търси отговорност“ от магистратите.

Прокуратурата срещу МВР по делото за АМ "Хемус" (обзор)

„Категорично заявявам, че по никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да вършат каквото и да било и не съм използвал обиди срещу тях. Поводът, по който беше проведена срещата в ГДБОП вчера, е това, че работещите по делото служители от дирекцията ми докладваха, че за втори път за последните 3-4 дни не може да се разпита лице, което е готово да разкаже цялата схема, и най-вече на кого, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 милиона лева“, заяви Калин Стоянов.

„Лицето е изказало готовност да говори, но единият от наблюдаващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще разкаже този човек. Бях длъжен да проверя ситуацията и да разбера откъде идва тази незаинтересованост от тяхна страна към това важно дело“, обясни той версията си.

Стоянов изразил лична позиция какво щял да направи на тяхно място, а именно – „всичко възможно, което е необходимо за човека, който е готов да разкаже разплитането на цялата схема“.

„Ако смятате, че това е форма на натиск, съм безкрайно учуден. Разговорите станаха, след като адвокатът и обвиняемият бяха тръгнали – и те учудени защо не им се дава възможност да говорят за втори път“, заяви той.

„Не на последно място – по отношение на случилото се има образувано досъдебно производство срещу служители на ГДБОП, може би и срещу мен, заради това, че просто искаме да стигнем до край“, каза шефът на дирекцията към МВР.

СГП обяви, че е образувала досъдебно производство по чл. 289 от Наказателния кодекс – за направен опит да бъдат склонени прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Наказанието по този член предвижда лишаване от свобода в случая е между 1 и 6 години.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков твърди, че обвиненията на Софийска градска прокуратура срещу шефа на ГДБОП са преекспонирани, а държавното обвинение умишлено бави хода на разследването, за да не се стигне до бившите управляващи от ГЕРБ.

Главният прокурор Иван Гешев отвърна също на брифинг, че МВР води война срещу прокуратурата, и обяви, че ще сезира европейските органи.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024