Снимка: © Булевард България

Хиляди сигнали с данни за купуване на гласове са постъпвали в МВР още преди 4 април, но полицията и прокуратурата са се задействали само по единици от тях - и нито едно досъдебно производство не засяга покупко-продажба на вот в полза на ГЕРБ. 

Сигналите до МВР за престъпления срещу политическите права на гражданите са се увеличили шесткратно по време на служебния кабинет, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков

Той постави публично въпроса защо по-ранните ръководни състави на полицията не са работили по тази линия, при положение че са разполагали с информация за мащаба й. 

"Вероятно една от причините е, че и двамата последни министри на вътрешните работи - Христо Терзийски и Младен Маринов - в момента отново са кандидати от листите на ГЕРБ. Смятам, че това може да направи като извод всеки един български гражданин. Те никога няма да разпоредят или да насочат действията на МВР в разкриване на престъпления срещу политическите права на гражданите, когато тези престъпления са свързани с ГЕРБ. Но нямаме обяснения защо прокуратурата не го е правила", коментира Рашков. 

Рашков даде пример с една от операциите по сигнал за контролиран вот в Кърджалийско с натиск за гласуване в полза на ГЕРБ срещу достъп до дърва за огрев, като обяви, че бившият председател на 44 Народно събрание Цвета Караянчева се е обаждала по телефона на регионалния директор на МВР "със заплаха към него, че няма да остане на поста си, защото предприема действия срещу държавни служители, които са активисти на ГЕРБ, не за друго". Той твърди, че разговорът със заплахата е бил проведен след 22 ч. 

Малко по-късно Цвета Караянчева публикува своя позиция, в която призовава директора на ОДМВР-Кърджали да обяви публично "дали, как и с какво съм го заплашвала", като обвини на свой ред служебния кабинет в разпространение на "чудовищни манипулации" и "брутална Гьобелсова пропаганда"

Караянчева отговори на Рашков: Призовавам шефа на ОДМВР-Кърджали да каже как съм го заплашвала

На брифинга в МВР Бойко Рашков обяви, че ръководителите на министерството се "изненадали от броя лица", които се занимават с купуване на гласове.

"Поради бездействието на държавните органи тази практика се развива, упражнявана е съвсем спокойно. Според мен една от причините ние да регистрираме действителни успехи в противодействието на тази престъпност е именно в това "спокойствие", каза той.

"Търговците" на гласове са привличали някои избиратели не с по 30-50 лв., а с продукти като хляб, брашно, леща и др.. Най-активни са били установените престъпни мрежи в Гурково (където беше арестуван кметът - активист на ДПС), Старозагорско, Хасковско и др. 

Бойко Рашков посочи, че бездействието на полицията срещу натиска над бедни хора е "улеснявало политическата корупция".  

"Възползвайки се от подобни способи, после някой се явява пред камерите и със задоволство и самочувствие на победител казва "Пак ги бих". Ето как се бие противника. Онзи, който разполага с по-голям финансов ресурс, бие онзи, който няма такъв ресурс", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19