Снимка: © Булевард България

Хиляди сигнали с данни за купуване на гласове са постъпвали в МВР още преди 4 април, но полицията и прокуратурата са се задействали само по единици от тях - и нито едно досъдебно производство не засяга покупко-продажба на вот в полза на ГЕРБ.

Сигналите до МВР за престъпления срещу политическите права на гражданите са се увеличили шесткратно по време на служебния кабинет, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков.

Той постави публично въпроса защо по-ранните ръководни състави на полицията не са работили по тази линия, при положение че са разполагали с информация за мащаба й.

"Вероятно една от причините е, че и двамата последни министри на вътрешните работи - Христо Терзийски и Младен Маринов - в момента отново са кандидати от листите на ГЕРБ. Смятам, че това може да направи като извод всеки един български гражданин. Те никога няма да разпоредят или да насочат действията на МВР в разкриване на престъпления срещу политическите права на гражданите, когато тези престъпления са свързани с ГЕРБ. Но нямаме обяснения защо прокуратурата не го е правила", коментира Рашков.

Рашков даде пример с една от операциите по сигнал за контролиран вот в Кърджалийско с натиск за гласуване в полза на ГЕРБ срещу достъп до дърва за огрев, като обяви, че бившият председател на 44 Народно събрание Цвета Караянчева се е обаждала по телефона на регионалния директор на МВР "със заплаха към него, че няма да остане на поста си, защото предприема действия срещу държавни служители, които са активисти на ГЕРБ, не за друго". Той твърди, че разговорът със заплахата е бил проведен след 22 ч.

Малко по-късно Цвета Караянчева публикува своя позиция, в която призовава директора на ОДМВР-Кърджали да обяви публично "дали, как и с какво съм го заплашвала", като обвини на свой ред служебния кабинет в разпространение на "чудовищни манипулации" и "брутална Гьобелсова пропаганда".

Караянчева отговори на Рашков: Призовавам шефа на ОДМВР-Кърджали да каже как съм го заплашвала

На брифинга в МВР Бойко Рашков обяви, че ръководителите на министерството се "изненадали от броя лица", които се занимават с купуване на гласове.

"Поради бездействието на държавните органи тази практика се развива, упражнявана е съвсем спокойно. Според мен една от причините ние да регистрираме действителни успехи в противодействието на тази престъпност е именно в това "спокойствие", каза той.

"Търговците" на гласове са привличали някои избиратели не с по 30-50 лв., а с продукти като хляб, брашно, леща и др.. Най-активни са били установените престъпни мрежи в Гурково (където беше арестуван кметът - активист на ДПС), Старозагорско, Хасковско и др.

Бойко Рашков посочи, че бездействието на полицията срещу натиска над бедни хора е "улеснявало политическата корупция".

"Възползвайки се от подобни способи, после някой се явява пред камерите и със задоволство и самочувствие на победител казва "Пак ги бих". Ето как се бие противника. Онзи, който разполага с по-голям финансов ресурс, бие онзи, който няма такъв ресурс", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан