Рашков: Цвета Караянчева е заплашвала висш полицай с уволнение заради акция срещу активисти на ГЕРБ Снимка: © Булевард България

Хиляди сигнали с данни за купуване на гласове са постъпвали в МВР още преди 4 април, но полицията и прокуратурата са се задействали само по единици от тях - и нито едно досъдебно производство не засяга покупко-продажба на вот в полза на ГЕРБ.

Сигналите до МВР за престъпления срещу политическите права на гражданите са се увеличили шесткратно по време на служебния кабинет, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков.

Той постави публично въпроса защо по-ранните ръководни състави на полицията не са работили по тази линия, при положение че са разполагали с информация за мащаба й.

"Вероятно една от причините е, че и двамата последни министри на вътрешните работи - Христо Терзийски и Младен Маринов - в момента отново са кандидати от листите на ГЕРБ. Смятам, че това може да направи като извод всеки един български гражданин. Те никога няма да разпоредят или да насочат действията на МВР в разкриване на престъпления срещу политическите права на гражданите, когато тези престъпления са свързани с ГЕРБ. Но нямаме обяснения защо прокуратурата не го е правила", коментира Рашков.

Рашков даде пример с една от операциите по сигнал за контролиран вот в Кърджалийско с натиск за гласуване в полза на ГЕРБ срещу достъп до дърва за огрев, като обяви, че бившият председател на 44 Народно събрание Цвета Караянчева се е обаждала по телефона на регионалния директор на МВР "със заплаха към него, че няма да остане на поста си, защото предприема действия срещу държавни служители, които са активисти на ГЕРБ, не за друго". Той твърди, че разговорът със заплахата е бил проведен след 22 ч.

Малко по-късно Цвета Караянчева публикува своя позиция, в която призовава директора на ОДМВР-Кърджали да обяви публично "дали, как и с какво съм го заплашвала", като обвини на свой ред служебния кабинет в разпространение на "чудовищни манипулации" и "брутална Гьобелсова пропаганда".

Караянчева отговори на Рашков: Призовавам шефа на ОДМВР-Кърджали да каже как съм го заплашвала

На брифинга в МВР Бойко Рашков обяви, че ръководителите на министерството се "изненадали от броя лица", които се занимават с купуване на гласове.

"Поради бездействието на държавните органи тази практика се развива, упражнявана е съвсем спокойно. Според мен една от причините ние да регистрираме действителни успехи в противодействието на тази престъпност е именно в това "спокойствие", каза той.

"Търговците" на гласове са привличали някои избиратели не с по 30-50 лв., а с продукти като хляб, брашно, леща и др.. Най-активни са били установените престъпни мрежи в Гурково (където беше арестуван кметът - активист на ДПС), Старозагорско, Хасковско и др.

Бойко Рашков посочи, че бездействието на полицията срещу натиска над бедни хора е "улеснявало политическата корупция".

"Възползвайки се от подобни способи, после някой се явява пред камерите и със задоволство и самочувствие на победител казва "Пак ги бих". Ето как се бие противника. Онзи, който разполага с по-голям финансов ресурс, бие онзи, който няма такъв ресурс", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023