Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков уличи бившия премиер Бойко Борисов във връзки със собственика на банката, през която са правени транзакции от фирмите с авансови плащания за АМ "Хемус". 

Финансирането на изграждането на магистралата е причината за разследването, което МВР и НАП водят самостоятелно от прокуратурата през последните няколко седмици. В сряда вечерта служители на ГДБОП са извършили няколко ареста на хора, свързани със строителни компании, за които има подозрения за престъпна дейност. 

Рашков призова прокуратурата да се ангажира с разследването по повод данните, че строителен предприемач, свързан с АМ "Хемус", е изнесъл над 20 млн. лв. в Обединените арабски емирства.

"Във връзка с тези, които задържахме и предстои да задържим в следващите дни, ще поискаме от българската прокуратура вместо да бави разследването в други насоки, да обърне внимание на това, което сме събрали в МВР и да предложи на българския съд да задържи тези лица за постоянно. Тук става дума за десетки милиони лева, изтекли от държавния бюджет". 

"Тези средства са преминали през банка, собственост на Бойко Борисов. Със собственика на тази банка Борисов е имал общи фирми преди години", каза служебният министър на брифинг в Симеоновград. Той каза още, че разследването ще провери не само незаконното строителство по "Хемус", но и "какво се е случвало в годините назад".

Бойко Борисов отговори на обвиненията на Рашков, като го предизвика да изнесе името на банката, за да може тя да заведе дело за клевета. 

"Всеки собственик на банка е бил проверяван в ЕЦБ, преди да ни вкарат в Банковия съюз. Кажете кой е, коя е банката, за да може да ви осъди, за да може да се защити. Аз банка нямам. Как да се защитя, без да й кажа името?", каза Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.  

Той обяви, че разследването срещу строителите е "поръчка на Радев, защото вижда, че губи". 

По-рано днес Бойко Рашков обяви още, че се очаква да бъдат извършени още арести заради улики за престъпна дейност във връзка със строежа на АМ "Хемус". 

"Ако се докаже това, което е очертано в разследването, ще означава, че хората ще платят още веднъж за магистралата. Някои от фирмите заявиха, че отпуснатите им пари вече не са при тях", каза още той.

Той не даде повече подробности по този казус, но обяви, че в петък ще бъде изнесена по-детайлна информация за проверяваните случаи. Вътрешният министър не отговори и на призивите на Борисов незабавно да обяви името на банката. Размяната на реплики през медиите обаче не приключи. 

По време на инспекция на оградата по границата с Турция, Рашков коментира, че ремонтът на съоръжението е струвало 5 млн. лв - "което е два пъти по-евтино, отколкото къщата на един човек в Барселона". От ГЕРБ обвиниха Рашков в "мозъчно замъгление" и обявиха, че Румен Радев злоупотребява с вътрешния министър по време на кампанията. 

Междувременно браншовата камара "Пътища" обяви, че осъжда действията на полицията срещу фирмите

Те призовават "политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение да бъдат прекратени и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да изпълняват качествено и в срок договорите си".

Регионалният министър Виолета Комитова се оказа в неведение за извършените проверки и арести в строителни компании. 

"Изненадана съм даже, не съм очаквала. Има НАП, "Икономическа полиция", аз се занимавам със строежите", каза Комитова. "Тръгнала съм в 7 ч. и в колата разбрах, че е имало някакви арести вчера. Вътрешният министър не е длъжен да ме информира, това са специални операции". Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия