Рашков уличи Борисов във връзки с банката, обслужвала плащания за АМ "Хемус"

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков уличи бившия премиер Бойко Борисов във връзки със собственика на банката, през която са правени транзакции от фирмите с авансови плащания за АМ "Хемус".

Финансирането на изграждането на магистралата е причината за разследването, което МВР и НАП водят самостоятелно от прокуратурата през последните няколко седмици. В сряда вечерта служители на ГДБОП са извършили няколко ареста на хора, свързани със строителни компании, за които има подозрения за престъпна дейност.

Рашков призова прокуратурата да се ангажира с разследването по повод данните, че строителен предприемач, свързан с АМ "Хемус", е изнесъл над 20 млн. лв. в Обединените арабски емирства.

"Във връзка с тези, които задържахме и предстои да задържим в следващите дни, ще поискаме от българската прокуратура вместо да бави разследването в други насоки, да обърне внимание на това, което сме събрали в МВР и да предложи на българския съд да задържи тези лица за постоянно. Тук става дума за десетки милиони лева, изтекли от държавния бюджет".

"Тези средства са преминали през банка, собственост на Бойко Борисов. Със собственика на тази банка Борисов е имал общи фирми преди години", каза служебният министър на брифинг в Симеоновград. Той каза още, че разследването ще провери не само незаконното строителство по "Хемус", но и "какво се е случвало в годините назад".

Бойко Борисов отговори на обвиненията на Рашков, като го предизвика да изнесе името на банката, за да може тя да заведе дело за клевета.

"Всеки собственик на банка е бил проверяван в ЕЦБ, преди да ни вкарат в Банковия съюз. Кажете кой е, коя е банката, за да може да ви осъди, за да може да се защити. Аз банка нямам. Как да се защитя, без да й кажа името?", каза Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

Той обяви, че разследването срещу строителите е "поръчка на Радев, защото вижда, че губи".

По-рано днес Бойко Рашков обяви още, че се очаква да бъдат извършени още арести заради улики за престъпна дейност във връзка със строежа на АМ "Хемус".

"Ако се докаже това, което е очертано в разследването, ще означава, че хората ще платят още веднъж за магистралата. Някои от фирмите заявиха, че отпуснатите им пари вече не са при тях", каза още той.

Той не даде повече подробности по този казус, но обяви, че в петък ще бъде изнесена по-детайлна информация за проверяваните случаи. Вътрешният министър не отговори и на призивите на Борисов незабавно да обяви името на банката. Размяната на реплики през медиите обаче не приключи.

По време на инспекция на оградата по границата с Турция, Рашков коментира, че ремонтът на съоръжението е струвало 5 млн. лв - "което е два пъти по-евтино, отколкото къщата на един човек в Барселона". От ГЕРБ обвиниха Рашков в "мозъчно замъгление" и обявиха, че Румен Радев злоупотребява с вътрешния министър по време на кампанията.

Междувременно браншовата камара "Пътища" обяви, че осъжда действията на полицията срещу фирмите.

Те призовават "политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение да бъдат прекратени и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да изпълняват качествено и в срок договорите си".

Регионалният министър Виолета Комитова се оказа в неведение за извършените проверки и арести в строителни компании.

"Изненадана съм даже, не съм очаквала. Има НАП, "Икономическа полиция", аз се занимавам със строежите", каза Комитова. "Тръгнала съм в 7 ч. и в колата разбрах, че е имало някакви арести вчера. Вътрешният министър не е длъжен да ме информира, това са специални операции".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023
Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023