Разходите на държавата изпреварват приходите. Бюджетът излезе на минус от 780 млн. лв. през септември

Държавата харчи повече, отколкото получава. Разходите изпреварват приходите и през септември държавният бюджет излиза на сериозен минус, става ясно от предварителните данни на Министерството на финансите.

Според тях към септември се очертава дефицит от 780 млн. лв. или 0,4% от прогнозния БВП.

От министерството обясняват, че минусът през септември се дължи на планирани плащания за земеделците общо за 600 млн. лв. Половината от тях са изплатена държавна помощ "за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и други плащания към селскостопанските производители за още 300 млн. лв., както и лихвени плащания по държавния дълг - над 0,3 млрд. лв.

Според прогнозата до края на годината бюджетното салдо ще достигне планирания дефицит от 2,5% от БВП или 4,6 млрд. лв.

Така държавата ще успее да спази изискването за въвеждане на еврото у нас и дефицитът ще бъде под 3% от БВП, но до края на годината ще изхарчи близо 4 млрд. лв. повече, отколкото е събрала.

От предварителните данни за изпълнение на бюджета към септември става ясно, че приходите нарастват значително по-бавно от разходите.

Постъпленията в държавната хазна са общо 47,7 млрд. лв. или с 1,6 млрд. лв. повече спрямо септември 2022 г. (което е ръст от около 5,8%), докато разходите са за 48,4 млрд. лв. или 9,9% повече в сравнения със същия период на миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024