Разликата в заплащането между половете струва колосална сума на икономиката Снимка: © Getty

Преодоляването на разликата в заплащането на мъжете и жените може да тласне световната икономика със 7% нагоре или номинално погледнато – със 7 трилиона долара. Това показват актуалните изчисления на Moody's Analytics. Според тях обаче със сегашните темпове на света ще са му нужни 132 години, за да стопи зейналата пропаст.

Икономическият тласък ще дойде благодарение на въвличането на все повече жени по света към работната сила и повишаването на производителността. По-големият дял на жените, заемащи по-продуктивни управленски и професионални длъжности, също ще помогне, се казва в доклада.

„Преодоляването на разликата между половете – както в участието в работната сила, така и в управлението – в страните от ОИСР може да повиши глобалната икономическа активност с приблизително 7%, или около 7 трилиона долара (б.р. – спрямо курса на валутата в наши дни)“, пишат в доклада директорите Доун Холанд и Катрина Ел.

В него се посочва, че намаляването на разликата в заплащането на развиващите се пазари, като например Индия, би увеличило този тласък още повече.

Изчислението се основава на увеличението на заплащането, което жените в страните от ОИСР на възраст между 25 и 64 години биха получили, ако възнаграждението им се изравни с това на мъжете на същата възраст през 2021 г.

„Само това би повишило потенциалното производство в ОИСР с близо 10%, а световното производство – с 6,2 %“, пише Moody's Analytics.

Семейни отговорности

В доклада се изтъкват отговорностите на жените към грижата за семейството като една от основните причини за разликата в заплащането спрямо мъжете. Подчертава се също, че от нежния пол са по-малко склонни да искат повишения, като в същото време се придържат към по-високи стандарти от мъжете.

„Промяната на социалните норми е продължителен и сложен процес, но политики като въвеждане на гъвкави условия на труд, осигуряване на достъпни грижи за децата и предоставяне на платен отпуск по бащинство и майчинство помагат за промяна в правилната посока“, пише Moody's.

В неотдавнашен доклад Световната банка допълва, че дискриминацията способства за разликата в заплащането на жените и мъжете, както и че поддържането на финансовото неравенство се отразява негативно на икономиката.

„Предразсъдъците и неравенството между половете, които са поставили жените в нископлатени професии, както и непропорционално големите им отговорности (към семейството), допринасят за разликата в заплащането между половете“, заяви Световната банка.

От финансовата институция отбелязват, че почти половината от икономиките в света не предвиждат въвеждането със закон на равно заплащане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вицепрезидентът на Тръмп Майк Пенс се включва в надпреварата за Белия дом

Докато беше вицепрезидент, Майк Пенс беше изключително лоялен заместник на Тръмп

19:43 - 05.06.2023

Истина или изкуствен интелект? ЕС иска Google и Facebook да слагат "етикет" на съдържанието от ИИ

EK призовава технологичните гиганти да казват, когато съдържанието е направено от робот, а не от човек

19:20 - 05.06.2023

Саша Маркович е новият генерален директор на "Кока-Кола ХБК България"

Маркович наследява поста от Юрг Буркхалтер, който сега ще бъде генерален директор на "Кока Кола ХБК" в родината си - Швейцария

18:26 - 05.06.2023

Гешев поиска имунитетите на още двама депутати заради хулиганство

Главният прокурор поиска имунитета на двама депутати от „Възраждане“

17:14 - 05.06.2023

Ангел Христов не е пристигнал в България със самолет, но е починал у нас от инфаркт

Издирваният с червена бюлетина Ангел Христов не е влязъл в страната със самолет, твърди Демерджиев

16:32 - 05.06.2023

Разходете се в космоса или по дъното на океана. Мултивселената ви очаква в София

Входът към виртуалната реалност е в Сердика Център - от 3 до 18 юни

15:49 - 05.06.2023

Силите на Киев напредват край Бахмут след изтеглянето на "Вагнер"

Междувременно Русия се похвали, че е отблъснала "голяма офанзива" в Донецк, но Киев отказа да коментира.

15:47 - 05.06.2023

Гешев атакува съдебната реформа в Конституционния съд

Гешев сезира КС за механизма за разследване на главния прокурор и избора на ВСС

14:56 - 05.06.2023