Разликата в заплащането между половете струва колосална сума на икономиката Снимка: © Getty

Преодоляването на разликата в заплащането на мъжете и жените може да тласне световната икономика със 7% нагоре или номинално погледнато – със 7 трилиона долара. Това показват актуалните изчисления на Moody's Analytics. Според тях обаче със сегашните темпове на света ще са му нужни 132 години, за да стопи зейналата пропаст.

Икономическият тласък ще дойде благодарение на въвличането на все повече жени по света към работната сила и повишаването на производителността. По-големият дял на жените, заемащи по-продуктивни управленски и професионални длъжности, също ще помогне, се казва в доклада.

„Преодоляването на разликата между половете – както в участието в работната сила, така и в управлението – в страните от ОИСР може да повиши глобалната икономическа активност с приблизително 7%, или около 7 трилиона долара (б.р. – спрямо курса на валутата в наши дни)“, пишат в доклада директорите Доун Холанд и Катрина Ел.

В него се посочва, че намаляването на разликата в заплащането на развиващите се пазари, като например Индия, би увеличило този тласък още повече.

Изчислението се основава на увеличението на заплащането, което жените в страните от ОИСР на възраст между 25 и 64 години биха получили, ако възнаграждението им се изравни с това на мъжете на същата възраст през 2021 г.

„Само това би повишило потенциалното производство в ОИСР с близо 10%, а световното производство – с 6,2 %“, пише Moody's Analytics.

Семейни отговорности

В доклада се изтъкват отговорностите на жените към грижата за семейството като една от основните причини за разликата в заплащането спрямо мъжете. Подчертава се също, че от нежния пол са по-малко склонни да искат повишения, като в същото време се придържат към по-високи стандарти от мъжете.

„Промяната на социалните норми е продължителен и сложен процес, но политики като въвеждане на гъвкави условия на труд, осигуряване на достъпни грижи за децата и предоставяне на платен отпуск по бащинство и майчинство помагат за промяна в правилната посока“, пише Moody's.

В неотдавнашен доклад Световната банка допълва, че дискриминацията способства за разликата в заплащането на жените и мъжете, както и че поддържането на финансовото неравенство се отразява негативно на икономиката.

„Предразсъдъците и неравенството между половете, които са поставили жените в нископлатени професии, както и непропорционално големите им отговорности (към семейството), допринасят за разликата в заплащането между половете“, заяви Световната банка.

От финансовата институция отбелязват, че почти половината от икономиките в света не предвиждат въвеждането със закон на равно заплащане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024