Размириците в САЩ не стихват: Десетки ранени полицаи и арестувани в Сиатъл Снимка: © Getty Images

САЩ за пореден път се превърна в „арена“ на сблъсъци между граждани и полиция. Месеци след началото на движението „Black Lives Matter“ протестите още не са утихнали – напротив, Сиатъл преживя една от най-тежките си нощи на демонстрации.

Силите на реда използваха гранати и лютив спрей, докато разбунтувалите се граждани запалиха огън и чупеха стъкла. 45 души са били арестувани в събота, 25 юли, а 21 полицейски служители са били ранени, предаде „Ройтерс“.

Междувременно в Остин, щата Тексас, бе убит мъж по време на марша в подкрепа на „Black Lives Matter“. По първоначални данни на полицията – той е носил пушка и се е приближил към превозно средство, откъдето е дошъл изстрел, убил го на място. Заподозреният е арестуван.

Демонстрациите придобиха нова сила след острите сблъсъци в Портланд. В щата Орегон гражданите се противопоставиха на федералните агенти, които президентът Доналд Тръмп изпрати на улиците. Ходът на държавния глава бе опит да въдвори ред в града два месеца след началото на протестите против расизма, но федералните служби използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите преди няколко дни. Някои от протестиращите са носели чукове, а други хвърляли гранати.

В Сиатъл хиляди протестиращи оформиха мирна демонстрация и носеха табели с надписи „Живеем в полицейска държава“, като в същото време скандираха „Няма справедливост, няма и мир“.

Малко по-късно обаче една част от групата подпали огън в сградата за задържане на непълнолетни лица. След това гражданите започнаха да чупят прозорците на близкото съдилище, както и на магазините в района, предаде полицията, цитирана от американските медии.

Властите твърдят, че протестиращите хвърляли камъни, бутилки и фойерверки. Те били насочени към самите служители на реда и един от тях е бил откаран в болница с наранявания на крака.

Полицията обяви демонстрациите за бунт и съобщи, че разследва дали срещу управлението им е било използвано взривно устройство.

Както и в Портланд, протестите в Сиатъл са продължение на бунта срещу полицейското насилие и равенството между расите. Поводът стана смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който се превърна в жертва на тормоз от служители на реда и загуби живота си през май.

Междувременно автомобил премина през тълпа в Аурора, Колорадо, но нямаше ранени, предаде BBC. Това се е случило по време на марш, в който един от протестиращите е открил огън и е ранил друг гражданин - той е в болница в стабилно състояние.

Протестиращите в града почетоха смъртта на Елайджа МакКлейн – чернокож мъж, който почина миналия август на 23 години, след като бе застрелян от полицията.

В Луисвил, щата Кентъки, напрежението през уикенда също ескалира. Стотици протестиращи създадоха опълчение, в което настояваха за справедливост спрямо Бреона Тейлър – 26-годишна чернокожа жена, която бе убита след престрелка от страна на полицаи, влезли в дома ѝ през март.

Демонстрантите били част от милицията NFAC, носели полуавтоматични пушки и били спрени от полицията, за да не се смесят с по-малка група протестиращи, които също притежавали оръжия, съобщиха американските медии. Няма данни за ранени.

Поне 75 души са били арестувани в Омаха, Небраска, където протестиращи искаха справедливост след смъртта на 22-годишния Джеймс Скърлок, застрелян от собственик на бар през май.

В Ричмънд, щата Вирджиния, е бил подпален камион за боклук, а в Лос Анджелис протестиращи са влезли в сблъсък с полицията пред сградата на федералния съд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024