Разпуснете щаба, с дълбока благодарност за усилията

Коментар на водещия на Дарик радио Кирил Вълчев от предаването "Седмицата".

Корона, чао! И щаб, чао!

Властимащи, спрете всекидневните изявления и ежеседмичните пресконференции на Националния оперативен щаб, създаден специално заради коронавируса.
Направо разпуснете щаба! С дълбока благодарност за усилията.

Оставете срещу коронавируса нормалните институции за противодействие на бедствия като тази масова зараза. Оставете мерките, които би трябвало да ги има винаги за защита от всякакви болести – миене на ръце, дезинфекция, проветряване, маски на болните, тестове на хора под риск от заразата...

Оставете обявяването на всекидневната статистика за заболеваемостта и смъртността в страната, но я разширете с пострадалите и убитите при пътнотранспортни произшествия, както и починалите от болести, причинявани от тютюнопушене, алкохол, наркотици, вредни храни, обездвижване, наднормено тегло, стрес … Това може да послужи за превенция не по-малко от мрачната статистика за коронавируса през последните три месеца.

Не отричайте заразността с коронавирус и смъртността от причиняваната от него болест Ковид-19. Но приемете заразите като част от човешкия живот и подчертавайте добрите примери за справяне с тях. България е такъв добър пример за справяне с не една зараза, включително и с коронавируса.

Затова отворете изцяло България – от границите за целия останал свят до училищата и университетите!

Успокойте хората! Бързата раздяла на България със страха от коронавируса ще бъде спасителна за много повече хора, отколкото уплахата, която ги затвори вкъщи.

Отговорни вече наричайте не тези, които се вайкат от страх от коронавируса, а тези, които се върнаха на работа. Показвайте пред света тези статистики от България. Защото новините как една страна се отваря след ступора заради коронавируса сега са по-важни от новините как стои затворена.

Разкажете, че България не е заразно място. Инвеститори и туристи искат да чуят това.

Успокойте самите българи, за да заживеят нормален живот – децата им да учат, да ходят на театър и на кафе, да се събират с приятели в ресторант, да пътуват и почиват, убедени, че собствената им страна е сигурно място. Това ще помогне на всички, защото ще съживи разболялата се заради Covid-19 българска икономика.

Обявете отсега ясно, че такъв тип обща карантина с всеобщи забрани за пътуване и учене, както и затваряне на цели бизнеси в България повече няма да има. А ще има планове за продължаване на живота при каквито и да е масови зарази.

Както през тази седмица Белгия увери, че при втора епидемична вълна от Covid-19 в страната няма да бъде налагана обща карантина и занапред ще има само ограничена изолация на отделни места или отделни лица и обществени групи като хора с влошено здраве или от дадена възрастова група.

Това ще е от полза и за образа на българина когато прави бизнес и учи навън или просто посещава други страни. Българите имат нужда да бъдат посрещани по света като здрави хора, а не като чумави.

Популяризирайте факта, че България се справи с по-малко заразени и болни от коронавируса, а не търсете обяснения, които някой да оборва. Дали мерките на щаба, дали добрата работа на лекарите, дали ограниченото тестване, дали масовата БЦЖ ваксина, дали гена на българите, дали оставените отворени църкви, дали молитвите на тези, които отидоха в църквите на Великден … Независимо от обясненията, България трябва да използва доброто справяне с коронавируса, за да се възстанови по-бързо и по-успешно.

Рекламирайте България като свободна страна не само от коронавируси, а и от всякакви тежки масови зарази. Разказвайте за българите като за чисти хора с добра хигиена в сравнение с много други народи по света.

Насърчете възстановяването на груповия туризъм в България. А не коронавирусния туризъм за държавна сметка на групи експерти, които вече почнаха за пътуват за обмяна на опит.

Вижте как Словения изпревари България с посланието, че това е страната в Европейския съюз първа върнала се към нормалността. Жалко, че България пропусна да отправи първа това послание.

Но България може да е сред първите поставили въпроса за общо послание и на цяла Европа с успокоение, че животът продължава нормално заедно с коронавируса, както си продължава от векове с всякакви други опасни болести. Защото Европа не е сама на света и посланията й влияят на бизнеса и туризма в конкуренция с много други региони на Земята.

От европейците зависи ще оставят ли да ги водят паникьори, опиянени от изключителността си на пансветовни спасители от пандемия или трезви лидери, знаещи, че в историята такива изпитания с масови зарази е имало неведнъж и вярващи, че Господ е над тях и Той пази човечеството, което сам е създал.

Ясно е, че навсякъде по света мнозина от борците срещу коронавируса искат да продължат да ги дават по телевизията, а управляващите да продължат да покриват с Ковид-19 всяка друга тема за критики и неудобни въпроси към тях. Но всички останали нямаме интерес от тoва, което е в интерес на новите коронни звезди и притеснени управници.

Умното място с умни хора, както сполучливо представя България новият рекламен клип на Българската агенция за инвестиции, има нужда и от умни водачи.

И умните водачи не плашат хората, а ги карат да мечтаят. Както Мъск, който през тази седмица опитва да изпрати отново след девет години американска ракета в космоса, кара хората да мечтаят за Марс, а не им обяснява как ще умрат по пътя… България също може да бъде мечта.

Затова е време за „Корона, чао!“ и за ясни три послания:

Правим всичко каквото трябва за сбогуване със заразата. А даже отново да се видим с нея, вече знаем как. И няма да затворим пак.

Корона, чао!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024