Снимка: © botevplovdiv.bg

Груповите тренировки на професионалните футболисти в България са позволени от 15 май. Това стана ясно от прессъобщение на сайта на Министерството на младежта и спорта. Ведомството получи одобрение от здравния министър Кирил Ананиев за организиране и провеждане на подготвителен период на клубовете от Първа и Втора лига.

Професионалните отбори у нас могат да започнат колективни занимания по групи след четири дни, но при спазване на строги противоепидемични мреки, съобщиха от ММС.

Всички футболисти ще бъдат подложени на PCR тестове за коронавирус три дни преди старта на подготовката, тоест утре.

По време на заниманията е препоръчително присъствието на минимален брой представители на треньорския щаб, съобщиха от спортното министерство.

На 13 май предстои среща на министъра на младежта и спорта Красен Кралев с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на която ще бъде решено кога да бъдат подновени двубоите от Първа и Втора лига на България. Възможните дати са 5 и 12 юни, припомнят от ММС, макар БФС реши: Футболът у нас се подновява на 5 юни

„Решението ще бъде изцяло съобразено с основната идея да се запази здравето на футболистите. Необходимо е те да получат достатъчно време за провеждане на нормална подготовка, за да бъде сведен до минимум рискът от контузии. Кралев и Ананиев ще обсъдят и противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат предприети по време на мачовете“, съобщават от спортното министерство.

Преди седмица стана ясно, че когато елитното първенство се поднови и се проведат оставащите кръгове до края, ще се изиграят общо пет, а не десет плейофни мача.

От БФС ще се допитат до клубовете във втория ешелон - Втора професионална лига, дали първенството там да продължи и да се изиграят оставащите 12 кръга до края, или шампионатът да бъде прекратен. От гласуването им ще се определи крайното решение.

Финалът на Суперкупата ще е на 22 юли, а началото на следващия сезон - три дни по-късно. БФС ще се допита до полуфиналистите за Купата на България дали предпочитат да се проведе един двубой или мач и съответен реванш. Финалът за трофея е насрочен за 4 юли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед