ТikTok търси специалисти по биология и физика. Въпросът е защо Снимка: © Getty Images

Готви ли се ТikTok за по-сериозно разширяване на дейността си извън социалните мрежи? Този въпрос задават няколко големи медии, след като стана ясно, че компанията майка ByteDance усилено търси експерти в областта на природните науки, медицината и фармацията.

Китайският гигант издирва специалисти за поне 17 позиции в щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон в САЩ в областтите: изчислителна биология, квантова химия и молекулярна физика за отделите си "Изкуствен интелект за създаване на лекарства" и "Изкуствен интелект за наука".

Това се вижда в публикувана в професионалната мрежа LinkedIn обява, съобщи международното бизнес издание Forbes.

От съобщението, насочено към студенти от Силициевата долина, се разбира, че целта на първия отдел е "да предизвика революция в откриването на нови медикаменти."

"Като съчетаваме страстта си към изкачването на нови върхове в науката с трансформиращата сила на изкуствения интелект, се стремим да подобрим процеса по откриване на лекарства, което да даде отражение на здравеопазването в световен мащаб," пише още в обявата.

В другия отдел се търсят хора "за преодоляване на предизвикателствата в природните науки, включително биология, химия и материалознание."

Общата цел пред всички тях е да "създадат заедно общо бъдеще", казват още от ByteDance.

И докато в подобни стъпки личи желанието на компанията да се бори с Google, други нейни инициатива показват, че тя иска да се развива и в областта на електронната търговия, където основен конкурент би бил Amazon.

Според Bloomberg, ТikTok се готви да инвестира около $17.5 млн. долара в подобно начинание.

Целта е потребителите на платформата да могат да купуват продуктите, които виждат в приложението, вместо да ползват такива на конкуренцията като Temu и Shein.

Mного инфлуенсъри, които продават собствени продукти, казват, че предпочитат да ги предлагат дирекно в TikTok, защото така достигат до всички техни последователи.

Платформата и в момента присъства на пазара за електронна търговия в САЩ, като разчита на по-малък дял, но и на по-ниски такси към търговците в сравнение с конкурентите си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024