Разследването за гражданството на Кирил Петков отново е прекратено Снимка: © Булевард България

Софийска районна прокуратура е прекратила повторно откритото разследване срещу Кирил Петков по повод декларацията за гражданство, с която през 2021 г. стана служебен министър.

Делото беше подновено през юни 2023, когато депутатският имунитет на Петков беше свален в разгара на скандалите около отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

4 месеца по-късно наблюдаващите прокурори са преценили, че "не е налице извършено деяние по смисъла на чл. 313, ал. 1 от НК (т.е. подаване на невярна декларация) и досъдебното производство е прекратено".

Това е вторият случай, в който обвинението се занимава с казуса около гражданството на Петков, и е вторият случай, в който стига до извод, че престъпление няма.

Атаката срещу Кирил Петков дойде първо от ИТН през 2021 г., докато той все още беше служебен министър и се водеха преговори за евентуално съставяне на нов кабинет с мандата на партията на Слави Трифонов, по това време първа политическа сила.

Тогава беше разкрито, че Петков е имал и канадско гражданство при влизането в изпълнителната власт, въпреки че той предварително се е отказал от втория си паспорт заради забраната министрите да имат различно от българското гражданство.

Още в края на 2021 г. Специализираната прокуратура (вече несъществуваща) реши, че няма как да търси наказателна отговорност на Петков, защото конкретният подписан от него документ не попада в обхвата на НК.

В края на предсрочно прекратения мандат на Иван Гешев обаче скандалът беше "притоплен" отново, за да се свали имунитетът на бившия премиер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024