Снимка: © Getty Images

В УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив е назначена проверка, която да установи има ли лекарска грешка, свързана със смъртта на 18-годишния Теодор Давчев.

Болницата е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи, съобщиха от лечебното заведение.

Момчето е починало преди няколко дни в неврохирургията на болницата. То било прието, след като ударило главата си, и е било поставено под лекарско наблюдение, тъй като повръщало след удара. Ден преди изписването Теодор вече се борил за живота си - състоянието му се влошило внезапно и той починал.

Според родителите става дума за лекарска грешка. Майката на Давчев разказа пред bTV, че сестрата обяснила, че момчето получило силно обезболяващо заради състоянието си. „Лекарят попита сестрите: „Хора, какво му дадохте? Момчето беше добре“, казва майката.

Баща му – адв. Йордан Давчев – твърди, че синът му е починал от задушаване и обвини персонала в „пълно бездействие“. Реанимацията се забавила, а под ръка персоналът нямал животоспасяваща апаратура, казват родителите.

„Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка, са, че има данни пациентът да е пострадал при пътнотранспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата“, казват от лечебното заведение в позиция по случая.

От УМБАЛ „Св. Георги“ твърдят, че видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

За изясняване на причините за смъртта е назначена съдебномедицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

От назначената проверка в болницата е установено, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт, и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

„Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите“, посочват от УМБАЛ „Св. Георги“.

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. „Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим“, казват от болницата.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?