Разузнаването на САЩ: Русия има достатъчно пари за още година война в Украйна Снимка: © Getty Images

Русия има достатъчно пари, за да продължи да води войната си в Украйна поне още година. Това се казва в доклад на американското разузнаване, цитиран от Washington Post. Финансите на Москва са налични, въпреки безпрецедентните икономически санкции, които западният свят наложи на Русия след началото на инвазията през февруари 2022 г.

"Високопоставени руски служители, държавни агенции и бизнес усетиха влиянието на ограничителните мерки, но се опитаха да се адаптират към тях. И въпреки че някои представители на руския икономически елит може да не са съгласни с политиката на Кремъл спрямо Украйна и санкциите са навредили на бизнеса им, те едва ли ще откажат да подкрепят Владимир Путин", пише в разсекретените документи, цитирани от американското издание. Докладът е изготвен през март.

Властите на Руската федерация „консумират увеличаване на корпоративните данъци, средства от Фонда за национално благосъстояние, подпомогнати са от увеличаване на вноса, както и способността на бизнеса да се адаптира, за да помогне за облекчаване на икономическия натиск“, става ясно още от данните.

Washington Post на свой ред отбелязва, че в доклада на разузнаването не се оценява ефективността на последните ограничителни мерки, както и дългосрочните последици от въвеждането на таван на цената на руския петрол. Изданието отбелязва още, че санкциите срещу Русия, Кремъл и неговите приятели целят не само пряко въздействие върху руската икономика, но и да изпратят сигнал към руските елити. Ефективността на органиченията срещу Русия трябва да се оценяват на база широк набор от фактори, не само на тези, които са отберязани в доклада от разузнаването.

И ЕС, и САЩ постоянно затягат обръча от санкции около Москва заради войната в Украйна. През февруари Брюксел одобри 10-ия пореден пакет, който включва забрана за износа на електронни компоненти, използвани в руските оръжейни системи, включително безпилотни самолети, ракети, хеликоптери, както и специфични редкоземни материали, електронни интегрални схеми и термовизионни камери.

Наложени бяха допълнителни ограничения върху вноса на стоки, които генерират приходи за Русия, като например асфалт и синтетичен каучук. Включени са и близо 120 нови физически и юридически лица, сред които и командири от частната военна групировка "Вагнер". Взети са и мерки срещу лица в Иран, които участват в разработването на дронове и компоненти, използвани от руската армия.

Обсъждат се и санкции, свързани с ядрената енергетика, в която Русия има международно участие, но по тази тема още няма достатъчно съгласие в рамките на ЕС.

Западният свят вече наложи таван на цените на руския петрол, има органичения и за вноса в ЕС.

Андрей Мелниченко - руски милиардер Руските милиардери отново забогатяват въпреки санкциите заради войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024