Руските милиардери отново забогатяват въпреки санкциите заради войната Снимка: © Getty Images

Западните съюзници на Киев искаха да ударят със санкции не само руската икономика, но и елита на страната заради войната в Украйна. Но списъкът на Forbes на свръхбогатите в страната показва, че състоянието на руските богаташи отново расте, а общият брой на милиардерите се увеличава, съобщава немскоезичното издание "Spiegel".

С началото на инвазията в Украйна свръхбогатите в Русия попаднаха в полезрението на Запада. Идеята на съюзниците беше, че с наказателните мерки те ще засилят натиска върху руския елит, а по този начин и върху президента на страната Владимир Путин. Това обаче проработи само в ограничена степен.

Според руския клон на американското списание "Forbes" състоянието на най-богатите руснаци се е възстановило от шока през 2022 г., предизвикан от санкциите. През последните 12 месеца то е нараснало с общо 152 млрд. долара.

Сегашното увеличение обаче има много общо и с оценките на корпоративните империи на богатите. Когато "Forbes" изготвя предишния списък през пролетта на 2022 г., санкциите срещу бизнесмени и олигарси все още са напълно пресни. Цените на Московската фондова борса бяха сринали, а търговията с акции беше преустановена в продължение на седмици. Но оттогава насам руската икономика е успяла да се стабилизира в известна степен, макар да продължава да е на ниско ниво.

Това се отразява и на броя на руските милиардери. Общо активите им възлизат на 505 млрд. долара. За сравнение, през предвоенната 2021 г. сумата е била 606 млрд. долара.

Броят на милиардерите през годината също се е увеличил. Според Forbes в Русия те в момента са 110 души, което е с 22 повече от миналата година. Списъкът навярно щеше и да е по-дълъг, но петима милиардери са се отказали от руското си гражданство и затова са изключени от класацията.

Причините за възстановяването на състоянието в редиците на руските богаташи са многобройни. Според "Reuters" те се възползват от високите цени на суровините. Освен това много милиардери са прехвърлили активите си на членове на семейството, които не са засегнати от санкциите.

Най-богатият руснак в момента е Андрей Мелниченко, който се занимава с торове. Неговото състояние се оценява на 25,2 млрд. долара - това показва двойно увеличение в сравнение с данните за него от предходната година.

Списъкът на "Forbes" дава възможност да се спекулира и с покупателната способност в Русия. Новите руски милиардери правят парите си в сферата на закуските, супермаркетите и строителството. Според "Reuters" това показва, че вътрешното търсене остава силно.

Наскоро Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за растежа на Русия от 0,3 на 0,7%. За следващата година обаче МВФ я понижи от 2,1 на 1,3%. Според финансовата институция недостигът на работна ръка и отливът на западни компании в страната може да натежат сериозно на икономиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024