Партиите влязоха в свада "кой е по-по-най-виновен" за проваления план за еврозоната Снимка: © Getty Images

Политическият провал в плана за приемане на еврото в България от 1 януари 2024 г. доведе до поредната PR-операция по прехвърляне на вина между политическите партии.

Най-доволни от резултата - очаквано - са "Възраждане", които си приписаха заслуги за неуспеха на България в интеграцията ѝ в общия валутен съюз.

От ГЕРБ побързаха да обвинят "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за това, че "провалили" пътя на България към еврото заради високата инфлация в последната година.

Александър Иванов (ГЕРБ) обяви, че това е "наследството на ПП и ДБ, което няма да ни позволи да бъдем приети в еврозоната от януари 2024 г.".

Същият аргумент за високата инфлация се лансира и от председателя на БСП Корнелия Нинова, която използва случая да повтаря опорната точка на критиците на еврото - че България не била готова.

"Главният ни аргумент беше високият ръст на инфлацията. Свиването ѝ под 3% означава рязко свиване на разходите и увеличаване на бедността и неравенствата", обявява Нинова.

Министърът на финансите Росица Велкова обаче съвсем ясно посочи, че инфлацията не е непреодолимият проблем за България - и че няколко други страни имат изключение по този показател, който до голяма степен е повлиян от войната на Русия в Украйна.

По-съществената причина за провала е отказът на 48 Народно събрание да приеме спешните промени в законодателството, които държавата е поела ангажимент да направи още преди години.

ГЕРБ, чието последно правителство формално правеше стъпки за изпълнение на срока 1 януари 2024 г., реши да се присъедини към останалите партии (БСП, ДПС, Възраждане и БГ Възход), като отхвърли поправките в Кодекса за застраховането заради съпротива от страна на "Лев Инс" (основана от Алексей Петров).

Това е и поводът Ивайло Мирчев (ДБ) да обяви, че основната причина за провала на плана за евтото е "Коалиция Трактора" (по всеизвестния прякор на бившата барета Петров).

"За незапознатите коалиция "Трактора" е същото като Хартиената коалиция и коалиция "Магнитски", но разширена с ВъZраждане и БГ възход - ГЕРБ, БСП, ДПС. Коалиция "Трактора" застана срещу предложенията на МФ, подкрепени от ДБ, ЕК, работодателските организации и саботира приемането на текстове, които щяха да ни отворят пътя към еврозоната сега", пише Мирчев във Facebook.

Финансовият експерт и университетски преподавател в СУ Георги Ганев вижда отговорност за това и в министъра на финансите Велкова заради това, че тя е приела да не внася Доклада за конвергенцията след консултации с ръководителя на еврогрупата и еврокомисаря Валдис Домбровскис.

"Стремежът да се влезе в еврозоната при първа възможност е същностна, за мен изключително важна (знам, че за други колеги това няма никакво значение) характеристика на въведения преди четвърт век паричен режим в страната. Поради което, според мен, този отказ променя самия режим и цялата стопанска среда. Също според мен, тази промяна е в много притеснителна посока", кава Георги Ганев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024