Речта на Си Дзинпин: поощряване на "нулев Covid" политиката и заплахи за Тайван Снимка: © Getty

Китайският президент Си Дзинпин приветства управлението на Комунистическата партия и защити политиката ѝ срещу COVID-19 при откриването на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия.

Си излезе на сцената на фона на бурни аплодисменти от страна на около 2300 делегати, които се бяха събрали в Голямата зала на народа в Пекин за събитието. Във встъпителната си реч лидерът приветства Китайската комунистическа партия (ККП) и заяви, че конгресът се провежда в "критичен за страната момент".

В началото на речта, Си каза, че политиката на Китай с пандемията, която се стреми към т.нар. "нулев Covid" и налага строги ограничения в страната, се провежда заради тяхната безопасност. Той обясни, че политиките са "защитили безопасността и здравето на хората в най-висока степен и са постигнали значителни положителни резултати".

В началото на речта Си се спря и на два от най-значимите за Китай въпроси, свързани със сигурността и суверенитета - във връзка с Хонконг, след като там бяха потушени демократичните протести, и Тайван. Си похвали прехода на Хонконг от "хаос към управление", като същевременно се зарече, че Китай ще води "сериозна борба срещу сепаратизма и намесата" в самоуправляващия се остров Тайван.

На пресконференция в Пекин в събота говорителят на конгреса заяви, че обединението на Китай и Тайван отговаря на интересите на всички, включително сънародниците на Тайван.

Сун каза, че Пекин ще положи всички усилия да постави Тайван под своя контрол по мирен път. Но добави, че Китай няма да толерира това, което той нарече "движение към пълна независимост". Тайван от десетилетия живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от собствената му територия, за да бъде превзет един ден, ако е необходимо със сила.

В речта си Си Дзинпин заяви още, че ще ускори изграждането на армия от световна класа, ще засили способността си за стратегическо възпиране и ще се придържа към абсолютното лидерство на партията в армията.

Той включи в речта си и борбата с корупцията като по думите му тя е "елиминирала сериозни скрити опасности" в управляващата комунистическа партия и армията на страната.

Конгресът се проведе на фона на засилено полицейско присъствие. Автобуси извозваха журналистите и другите участници до почти празния площад Тянанмън и до Голямата зала на народа. Преди да влязат в залата, участниците преминаха през редица проверки за сигурност, като над сцената, на която ще седнат висшите лидери, се извисяваше гигантска емблема с чук и сърп.

"Да живее великата, славна и правилна Китайска комунистическа партия", гласи надпис на едно от червените знамена, украсяващи залата.

Си и другите висши ръководители на партията вероятно ще бъдат представени на 23 октомври, ден след закриването на конгреса.

По време на режисирания конгрес, който се провежда предимно при закрити врати, делегатите трябва да изберат и членовете на около 200-членния Централен комитет на партията, който на свой ред избира 25-членното Политбюро и неговия всемогъщ Постоянен комитет - най-висшия ръководен орган на страната.

Очаква се 69-годишният Си да бъде препотвърден като генерален секретар на партията след едноседмичната среща, с което ще затвърди позицията си на най-могъщия китайски лидер след Мао Дзедун.

Ако бъде избран за партиен лидер за още един петгодишен мандат, както се очаква, Си почти сигурно ще бъде избран за президент на годишната среща на Общокитайското събрание на народните представители през март.

Преизбирането му обаче се случва на фона на протести срещу управлението и мерките срещу Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024