Рекорд на ипотечните кредити отчете БНБ Снимка: © Getty Images

Лихвите у нас се задържат ниски и домакинствата продължават да теглят жилищни кредити. За година ипотечните заеми са нараснали с 18.3% и вече надхвърлят рекордните 18 млрд. лв., показват последните данни на Българската народна банка (БНБ) към юли.

Домакинствата у нас продължават да теглят и кредити за потребление, които вече са обща стойност над 16 млрд. лв. Така на годишна база те нарастват с 11%.

Година след като Европейската централна банка (ЕЦБ) започна плавно покачване на основните лихви в опит да забави хода на инфлацията и да ограничи т.нар. „евтини пари“, който я подклаждат, ефектът върху лихвите по заемите за домакинствата в България е все още минимален. Заради високата ликвидност на банките те се задържат на по-ниски нива.

Според последната прогноза на централната банка по-съществен ръст на лихвените проценти ще се наблюдава през втората половина на 2023 г., а най-високите стойности ще бъдат достигнати в средата на 2024 г. Очакванията са след това лихвите по депозити и кредити да се задържат близо до вече достигнатите по-високи нива.

В опит да укроти продължаващия бурен растеж на кредитирането у нас, БНБ повиши изискванията за минимални рерзерви на банките и обяви неколкократно покачване на нивото на т.нар. антицикличен буфер, който банките са длъжни да поддържат. Основното предназначение на този буфер е защита на банковата система срещу потенциални загуби, произтичащи от натрупване на системен риск по време на прекомерен кредитен растеж.

Засега охлаждане се наблюдава при фирменото кредитиране, където цените на заемите отразяват по-бързо паричната политика на ЕЦБ и затова лихвите се покачват по-бързо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Живот

Къщата на надеждата: там, където малките неща дават на децата големи криле

Още на прага на къщата ни посреща четиригодишно, усмихнато, палаво момиченце, което няма търпение да ни покаже къде да седнем и да разгледа чантите ни, пълни с техника за снимки.

20:26 - 29.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024