Рекорд в небето заради Covid-19: Най-дългият редовен пътнически полет Снимка: © Air Tahiti Nui

Авиационната индустрия беше ударена тежко от спирането на полети, затварянето на граници и отлива на пътници, заради пандемията на Covid-19. В резултат на ограниченията на летищните власти по света, френската компания Air Tahiti Nui успя да постигне световен рекорд .

На 14 март самолет на превозвача е изпълнил най-дългия планов пътнически полет, като е изминал над 15 715 километра между Папеете на остров Таити, Френска Полинезия, до летище "Шарл дьо Гол" в Париж, съобщава CNN.

Обичайният полет по този маршрут предвижда спиране на Международното летище в Лос Анджелис (LAX). При кацането в САЩ самолетът трябва да бъде освободен, а всички пътници да преминат през проверка на митническия и граничен контрол, преди да продължат с втората част на пътуването си - независимо че нямат намерения да остават в Америка.

Президентът Доналд Тръмп обаче наложи едномесечна забрана за влизане на територията на страната за граждани, които са посещавали европейски държави от Шенгенската зона (заедно с Великобритания) в последните 14 дни. Това прави междинната част от полета невъзможна за хора, които пътуват от Париж или се връщат във френската столица след няколко дни в чужбина.

Промяната се отрази на всички френски превозвачи, които ползват междинна спирка в САЩ. Air France продължава да лети през Лос Анджелис, но обслужва само американски граждани и чужденци, които не са пребивавали в забранените зони в Европа в последните седмици. French Bee промени маршрута си между Франция и Таити. Вместо да каца в Сан Франциско, вече каца в Поант-а-Питр (Гуадалупе).

Полет TN064 на Air Tahiti Nui обаче е продължил да лети, без да спира. Самолетът е излетял в 3:10 ч. сутринта (местно време) на 15 март от летището на Папеете, и е пристигнал в 5:54 ч. сутринта (местно време) във Франция на 15 март. Общата продължителност на пътуването е малко под 16 часа.

От компанията посочват, че полетът е изключение и е изпълнен заради ограниченията, наложени от американските власти.

Досега рекордът за най-дълъг пътнически полет се държеше от Singapore Airlines, които осъществяват редовни курсове между Сингапур и летище Нюарк в САЩ (малко над 15 343 км).

Австралийският превозвач Quantas държи първенството за най-дълъг полет с експерименталния си Project Sunrise. През ноември 2019 г. екипаж на авиокомпанията успява да премине с Boeing 787-9 разстоянието между Лондон и Сидни (17 800 км) за 19 часа и 19 минути без междинни кацания. На борда на самолета обаче няма пътници с платени билети, затова той не попада в категорията на рекордите при редовните полети.

TN064 е счупил и рекорда за най-дълъг редовен вътрешен полет, защото формално изпълнява курс между две френски територии.

Полет TN064 е изпълнен с Boeing 787-9 Dreamliner, на борда са се намирали четирима пилоти. От авиокомпанията Air Tahiti Nui съобщават, че рекордното постижение няма да бъде повторено. В последните дни компанията използва междинни летища, алтернативни на Лос Анджелис - като Поант-а-Питр и Ванкувър. От 16 март Канада също въведе ограничения за пътувания, което допълнително стеснява избора на транзитни точки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024