Снимка: © Air Tahiti Nui

Авиационната индустрия беше ударена тежко от спирането на полети, затварянето на граници и отлива на пътници, заради пандемията на Covid-19. В резултат на ограниченията на летищните власти по света, френската компания Air Tahiti Nui успя да постигне световен рекорд . 

На 14 март самолет на превозвача е изпълнил най-дългия планов пътнически полет, като е изминал над 15 715 километра между Папеете на остров Таити, Френска Полинезия, до летище "Шарл дьо Гол" в Париж, съобщава CNN.

Обичайният полет по този маршрут предвижда спиране на Международното летище в Лос Анджелис (LAX). При кацането в САЩ самолетът трябва да бъде освободен, а всички пътници да преминат през проверка на митническия и граничен контрол, преди да продължат с втората част на пътуването си - независимо че нямат намерения да остават в Америка. 

Президентът Доналд Тръмп обаче наложи едномесечна забрана за влизане на територията на страната за граждани, които са посещавали европейски държави от Шенгенската зона (заедно с Великобритания) в последните 14 дни. Това прави междинната част от полета невъзможна за хора, които пътуват от Париж или се връщат във френската столица след няколко дни в чужбина. 

Промяната се отрази на всички френски превозвачи, които ползват междинна спирка в САЩ. Air France продължава да лети през Лос Анджелис, но обслужва само американски граждани и чужденци, които не са пребивавали в забранените зони в Европа в последните седмици. French Bee промени маршрута си между Франция и Таити. Вместо да каца в Сан Франциско, вече каца в Поант-а-Питр (Гуадалупе). 

Полет TN064 на Air Tahiti Nui обаче е продължил да лети, без да спира. Самолетът е излетял в 3:10 ч. сутринта (местно време) на 15 март от летището на Папеете, и е пристигнал в 5:54 ч. сутринта (местно време) във Франция на 15 март. Общата продължителност на пътуването е малко под 16 часа. 

От компанията посочват, че полетът е изключение и е изпълнен заради ограниченията, наложени от американските власти.

Досега рекордът за най-дълъг пътнически полет се държеше от Singapore Airlines, които осъществяват редовни курсове между Сингапур и летище Нюарк в САЩ (малко над 15 343 км). 

Австралийският превозвач Quantas държи първенството за най-дълъг полет с експерименталния си Project Sunrise. През ноември 2019 г. екипаж на авиокомпанията успява да премине с Boeing 787-9 разстоянието между Лондон и Сидни (17 800 км) за 19 часа и 19 минути без междинни кацания. На борда на самолета обаче няма пътници с платени билети, затова той не попада в категорията на рекордите при редовните полети.

TN064 е счупил и рекорда за най-дълъг редовен вътрешен полет, защото формално изпълнява курс между две френски територии. 

Полет TN064 е изпълнен с Boeing 787-9 Dreamliner, на борда са се намирали четирима пилоти. От авиокомпанията Air Tahiti Nui съобщават, че рекордното постижение няма да бъде повторено. В последните дни компанията използва междинни летища, алтернативни на Лос Анджелис - като Поант-а-Питр и Ванкувър. От 16 март Канада също въведе ограничения за пътувания, което допълнително стеснява избора на транзитни точки. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"