Рекордна активност сред българите в чужбина преди Избори 2021 Снимка: © Getty Images

На 9 март изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина на предстоящите парламентарни избори, а българските граждани в държави като Великобритания и САЩ вече поставят рекорди по активност преди деня на вота.

Според данни на платформата Glasuvam.org, над 82 400 заявления от сънародници в чужбина са подадени с искане за разкриване на изборна секция.

За да бъде одобрено искането им, трябва да се съберат поне 60 заявления от граждани с право на глас.

Най-голям брой искания за гласуване са получени от Турция (19 609), Великобритания (15 300), Германия (12 414), Испания (7467), САЩ (4862) и Италия (2631).

Много висока активност този път се забелязва в Съединенитео щати - според данни от българската диаспора в страната броят на подадените заявления е с над 1500 повече от общия брой на последните парламентарни избори от 2017 г. Освен в дипломатическите представителства във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис българските граждани са събрали достатъчно заявления, за да се поиска откриване на секции в Бостън, Сиатъл, Лас Вегас, Атланта, Денвър, Питсбърг, Далас, Индианаполис, Финикс, Сан Диего, Портланд, Солт Лейк Сити и др.

Най-голям брой заявления (308) са подадени за гласуване на адреса на българския магазин "Малинчо" в Дес Плейнс, Илиноис.

В САЩ се провежда и активна кампания за повишаване на изборната активност на 4 април, озаглавена "Имаш право на България".

"Само активно гражданско общество и масово гласуване на българската диаспора в чужбина може да минимализира тежестта на купения вот в България", казват авторите на посланието от групта "Българите в САЩ".

Във Великобритания над 80 локации са събрали повече от 60 заявления за гласуване извън дипломатически или консулски представителства - вкл. в различни райони на Лондон, Бристол, Саутхемптун, Ковънтри, Манчестър, Бирмингам, Оксфорд и Кеймбридж, Глазгоу, Кардиф, и др.

Изборният кодекс обаче не разрешава откриването на повече от 35 избирателни секции в държава, която не членува в ЕС - а от тази година Обединеното кралство попада в ограничената категория.

В писмо до българското посолство в Лондон от група граждани, настояващи за премахване на лимита за броя на секциите в страната, се казва, че преди Избори 2017 във Великобритания са подадени 4696 заявления, а са гласували 18099 души. В момента броят на заявленията са три пъти повече.

Българите в САЩ също настояват за премахване на бариерата от 35 секции като "несправедлива и лишаваща множество българи от конституционното им право на гласуване".

Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

През 2017 г., когато се проведоха последните парламентарни избори, гласуваха почти 118 000 български граждани извън страната, като над 112 000 бяха действителните гласове. Резултатът тогава даде предимство на ГЕРБ с 24,55%, а на второ място се подреди коалицията около току-що създадената към онова време партия на Лютви Местан "ДОСТ", изпреварваща "БСП за България" и ДПС.

Подредбата на тези избори може да бъде много по-различна както заради консолидацията на вота на "Демократична България" (чиито основни партии се явиха отделно през 2017) и отпадането на ДОСТ от конкуренцията с ДПС, от така и заради появата на нови политически сили като "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Републиканци за България" на Цветан Цветанов (чийто основен дарител Павел Вълнев се занимава с предприемаческа дейност в САЩ).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022