Рекордна активност сред българите в чужбина преди Избори 2021 Снимка: © Getty Images

На 9 март изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина на предстоящите парламентарни избори, а българските граждани в държави като Великобритания и САЩ вече поставят рекорди по активност преди деня на вота.

Според данни на платформата Glasuvam.org, над 82 400 заявления от сънародници в чужбина са подадени с искане за разкриване на изборна секция.

За да бъде одобрено искането им, трябва да се съберат поне 60 заявления от граждани с право на глас.

Най-голям брой искания за гласуване са получени от Турция (19 609), Великобритания (15 300), Германия (12 414), Испания (7467), САЩ (4862) и Италия (2631).

Много висока активност този път се забелязва в Съединенитео щати - според данни от българската диаспора в страната броят на подадените заявления е с над 1500 повече от общия брой на последните парламентарни избори от 2017 г. Освен в дипломатическите представителства във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис българските граждани са събрали достатъчно заявления, за да се поиска откриване на секции в Бостън, Сиатъл, Лас Вегас, Атланта, Денвър, Питсбърг, Далас, Индианаполис, Финикс, Сан Диего, Портланд, Солт Лейк Сити и др.

Най-голям брой заявления (308) са подадени за гласуване на адреса на българския магазин "Малинчо" в Дес Плейнс, Илиноис.

В САЩ се провежда и активна кампания за повишаване на изборната активност на 4 април, озаглавена "Имаш право на България".

"Само активно гражданско общество и масово гласуване на българската диаспора в чужбина може да минимализира тежестта на купения вот в България", казват авторите на посланието от групта "Българите в САЩ".

Във Великобритания над 80 локации са събрали повече от 60 заявления за гласуване извън дипломатически или консулски представителства - вкл. в различни райони на Лондон, Бристол, Саутхемптун, Ковънтри, Манчестър, Бирмингам, Оксфорд и Кеймбридж, Глазгоу, Кардиф, и др.

Изборният кодекс обаче не разрешава откриването на повече от 35 избирателни секции в държава, която не членува в ЕС - а от тази година Обединеното кралство попада в ограничената категория.

В писмо до българското посолство в Лондон от група граждани, настояващи за премахване на лимита за броя на секциите в страната, се казва, че преди Избори 2017 във Великобритания са подадени 4696 заявления, а са гласували 18099 души. В момента броят на заявленията са три пъти повече.

Българите в САЩ също настояват за премахване на бариерата от 35 секции като "несправедлива и лишаваща множество българи от конституционното им право на гласуване".

Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

През 2017 г., когато се проведоха последните парламентарни избори, гласуваха почти 118 000 български граждани извън страната, като над 112 000 бяха действителните гласове. Резултатът тогава даде предимство на ГЕРБ с 24,55%, а на второ място се подреди коалицията около току-що създадената към онова време партия на Лютви Местан "ДОСТ", изпреварваща "БСП за България" и ДПС.

Подредбата на тези избори може да бъде много по-различна както заради консолидацията на вота на "Демократична България" (чиито основни партии се явиха отделно през 2017) и отпадането на ДОСТ от конкуренцията с ДПС, от така и заради появата на нови политически сили като "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Републиканци за България" на Цветан Цветанов (чийто основен дарител Павел Вълнев се занимава с предприемаческа дейност в САЩ).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024