Война зад стените на университета: "Ректорът е цензор" - студенти отвръщат на Пламен Моллов Снимка: © Университет по хранителни технологии

Студентският съвет на Университета по хранителни технологии уличи ректора на учебното заведение проф. Пламен Моллов в лъжа покрай скандала с прекратената от него среща на студенти с депутата от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски.

Историята на обтегнатите отношения между Моллов и Студентския съвет обаче се оказва доста по-стара, а случаят с народния представител е само поредният епизод.

Актуалното писмо на организацията до медиите дойде в отговор, след като ректорът твърдеше в началото на седмицата, че Константин Бачийски провеждал "политическа пропаганда" пред студентите и че не е бил легитимно поканен. Изненадващо професорът сам разкри, че депутатът, който е трябвало да говори на тема "борба с корупцията", е дал за пример случая с "частната граница на "Капитан Андреево". Моллов смята това за агитация и за недопустимо и сезира не само Народното събрание и образователното министерство, но и МВР и прокуратурата в Пловдив.

Самият той бе замесен в схемата - след изтекъл в медиите запис - и уличен в опит да даде подкуп на бившия вече председател на Българската агенция по храните Христо Даскалов - за да може последният да остави на мира частната фирма, която осъщестява фитосанитарен контрол вместо държавата в продължение на десетилетие. Последваха проверки срещу Моллов, случаят му коства учредителското място в партията на Стефан Янев - "Български възход", но в крайна сметка прокуратурата прекрати случая "поради липса на доказателства".

От Студентския съвет се защитават, че те са повикали Бачийски да говори за борбата с корупцията и уверяват той не е "нахлувал", нито е агитирал политически. Председателят Петър Петров поканил депутата не заради политическата му принадлежност, а заради работата му в ресорната комисия на 47-ото Народно събрание и опита му, пише в позицията. "С неговата работа се свързват знакови успехи в борбата с корупцията в Българската агенция за безопасност на храните и на ГКПП „Капитан Андреево“. А това са институции, където в бъдеще биха могли да се реализирали студенти от нашия университет", пишат от Студентския съвет.

Оттам смятат, че не нещо друго, а темите за разговор са провокирали ректора: "Срещата, която Студентският съвет има пълното право и свобода да организира за своите колеги, беше грубо прекъсната от нахлуването проф. Моллов, може би силно притеснен от това, което студенти биха чули за него. Той опита да изгони поканените гости и да накара студентите да напуснат залата".

Цензор ли е Пламен Моллов?

Студентският съвет обвинява ректора на УХТ в "налагане на цензура". Още в началото на седмицата се подразбра, че председателят на съвета - студентът Петър Петров, е отстранен от университета с решение на Академичния съвет. Оказва се, че това се е случило след статия във в. "Капитал", посветена на начина на управление на университета от Пламен Моллов. Материалът се базира на сигнали, подавани от студентите и от самия Петров за нарушения на ръководството на учебното заведение, включващи и назначения, и обществени поръчки, и нарушена комуникация. От протокола от заседанието на Академичния съвет се разбира, че студентът е с отнети права за 1 година с мотив "уронване на престижа" на УХТ.

"За съжаление, това е поредният опит на ректора проф. Моллов да заглуши гласа на студентите в Университета по хранителни технологии. Сега на прицел сме ние, Студентският съвет, защото не си мълчим и разкриваме случаи на злоупотреби", се казва в позицията. "Вместо да търси начини да ни обедини около знания и каузи, проф. Моллов опитва да спре дейността на Студентския съвет, като вече отстрани председателя му Пламен Петров. В същото време започна опити за сформиране на паралелни студентски организации, които да следват неговите указания и насоки", се твърди в изпратеното до медиите съобщение.

Студентският съвет връща лентата във времето още по-назад - конфликтът с проф. Моллов според тях започва още през 2021 г., когато след сигнали се стига до проверки от различни институции в Университета, като кулминацията е излизането на част от обвиненията срещу ръководството в медиите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022