Война зад стените на университета: "Ректорът е цензор" - студенти отвръщат на Пламен Моллов Снимка: © Университет по хранителни технологии

Студентският съвет на Университета по хранителни технологии уличи ректора на учебното заведение проф. Пламен Моллов в лъжа покрай скандала с прекратената от него среща на студенти с депутата от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски.

Историята на обтегнатите отношения между Моллов и Студентския съвет обаче се оказва доста по-стара, а случаят с народния представител е само поредният епизод.

Актуалното писмо на организацията до медиите дойде в отговор, след като ректорът твърдеше в началото на седмицата, че Константин Бачийски провеждал "политическа пропаганда" пред студентите и че не е бил легитимно поканен. Изненадващо професорът сам разкри, че депутатът, който е трябвало да говори на тема "борба с корупцията", е дал за пример случая с "частната граница на "Капитан Андреево". Моллов смята това за агитация и за недопустимо и сезира не само Народното събрание и образователното министерство, но и МВР и прокуратурата в Пловдив.

Самият той бе замесен в схемата - след изтекъл в медиите запис - и уличен в опит да даде подкуп на бившия вече председател на Българската агенция по храните Христо Даскалов - за да може последният да остави на мира частната фирма, която осъщестява фитосанитарен контрол вместо държавата в продължение на десетилетие. Последваха проверки срещу Моллов, случаят му коства учредителското място в партията на Стефан Янев - "Български възход", но в крайна сметка прокуратурата прекрати случая "поради липса на доказателства".

От Студентския съвет се защитават, че те са повикали Бачийски да говори за борбата с корупцията и уверяват той не е "нахлувал", нито е агитирал политически. Председателят Петър Петров поканил депутата не заради политическата му принадлежност, а заради работата му в ресорната комисия на 47-ото Народно събрание и опита му, пише в позицията. "С неговата работа се свързват знакови успехи в борбата с корупцията в Българската агенция за безопасност на храните и на ГКПП „Капитан Андреево“. А това са институции, където в бъдеще биха могли да се реализирали студенти от нашия университет", пишат от Студентския съвет.

Оттам смятат, че не нещо друго, а темите за разговор са провокирали ректора: "Срещата, която Студентският съвет има пълното право и свобода да организира за своите колеги, беше грубо прекъсната от нахлуването проф. Моллов, може би силно притеснен от това, което студенти биха чули за него. Той опита да изгони поканените гости и да накара студентите да напуснат залата".

Цензор ли е Пламен Моллов?

Студентският съвет обвинява ректора на УХТ в "налагане на цензура". Още в началото на седмицата се подразбра, че председателят на съвета - студентът Петър Петров, е отстранен от университета с решение на Академичния съвет. Оказва се, че това се е случило след статия във в. "Капитал", посветена на начина на управление на университета от Пламен Моллов. Материалът се базира на сигнали, подавани от студентите и от самия Петров за нарушения на ръководството на учебното заведение, включващи и назначения, и обществени поръчки, и нарушена комуникация. От протокола от заседанието на Академичния съвет се разбира, че студентът е с отнети права за 1 година с мотив "уронване на престижа" на УХТ.

"За съжаление, това е поредният опит на ректора проф. Моллов да заглуши гласа на студентите в Университета по хранителни технологии. Сега на прицел сме ние, Студентският съвет, защото не си мълчим и разкриваме случаи на злоупотреби", се казва в позицията. "Вместо да търси начини да ни обедини около знания и каузи, проф. Моллов опитва да спре дейността на Студентския съвет, като вече отстрани председателя му Пламен Петров. В същото време започна опити за сформиране на паралелни студентски организации, които да следват неговите указания и насоки", се твърди в изпратеното до медиите съобщение.

Студентският съвет връща лентата във времето още по-назад - конфликтът с проф. Моллов според тях започва още през 2021 г., когато след сигнали се стига до проверки от различни институции в Университета, като кулминацията е излизането на част от обвиненията срещу ръководството в медиите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024