"Капитан Андреево" скара депутат и ректор: Бачийски от ПП дал пред студенти пример за корупция с Пламен Моллов

Небезизвестният ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив проф. Пламен Моллов и депутатът от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски, с група безименни и един упоменат студент в "поддържаща роля", влязоха в сблъсък на тема "политическа агитация" на територията на учебното заведение.

А сагата стига в крайна сметка до случая с частната граница на "Капитан Андреево", в който Моллов също бе действащо лице - след като бившият вече председател на Българската агенция по храните Христо Даскалов обяви, че ректорът му е правил намеци за подкуп, срещу който частната компания, оперирала десетилетие фитосанитарния контрол, да остане на граничния пункт. Преди това в медиите бе изтекъл разговор между двамата.

Историята с "политическата агитация" този път тръгва от съобщение на "Продължаваме промяната". В него се казва, че среща на Бачийски със студенти от университета е била неправомерно прекъсната лично от ректора. Това се е случило на 24 октомври. Депутатът е бил в учебното заведение "по покана на Студентския съвет", разказват от партията, като прилагат и факсимиле от поканата, подписана от Петър Петров в качеството му на председател на съвета.

Лекцията на Бачийски била на тема "борба с корупцията". От ПП казват, че Моллов и придружващи го са прекъснали сбирката, опитали да изгонят депутата с "внушение" за политическа агитация - обвинение, което от ПП категорично отричат.

"Константин Бачийски поставя въпроса кое е наложило грубото прекъсване на срещата му със студентите и защо не е оставен да говори пред тях, особено на такива актуални теми като борбата с корупцията? Има ли причини ръководството на университета, в това число и ректора му - Пламен Моллов - да се притестняват от темата борба с корупцията? Има ли и други подобни случаи в Университета по хранителни технологии или това е прецедент?", задават въпроси от партията в изпратеното до медиите съобщение.

Последва ответна реакция от Моллов - чрез официалния сайт на УХТ. И именно от нея се разбра, че ГКПП "Капитан Андреево" е намесен. В резюме ректорът твърди, че Бачийски не е имал официална покана, а "хвърчаща бележка от студент с прекъснати студентски права". Към това твърдение е приложена жалба от неупоменати студенти, в която се твърди, че те протестират срещу автора на поканата Петър Петров, действията му в Студентския съвет и подкрепят "решението на Академичния състав за отстраняване на студента". Датата на жалбата е 25 октомври - тоест ден след срещата, повод за скандала.

Не е ясно откога е решението на Академичния състав за преустановяване на студентските права на Петров, нито какви са мотивите.

Пламен Моллов отрича Бачийски са е бил заплашван, а на въпроса за борбата с корупцията заявява: "Никой в УХТ Пловдив не се притеснява от темата за борба с корупцията, това е общност на почтени и уважавани преподаватели и професионалисти! Всъщност единственото, което ни притеснява и няма да допуснем, е политически самозванци да бъдат представяни като извор на “знания и опит”!

Ректорът - оказва се - е сезирал за случая началниците на МВР и прокуратурата в Пловдив, председателя на 48-ото НС Вежди Рашидов, служебният министър на образованието Сашо Пенов, Съветът на ректорите и кметът на Пловдив Здравко Димитров. И твърди, че става дума за нарушение на Закона за висшето образование. В писмото се цитира част от казаното от Константин Бачийски, след като е говорил - според ректора - за бизнеса си: „... В предния парламент, като член на Комисията по антикорупция, казусът с вашия Ректор мина през мен. Просто бях един от хората, които бяхме на границата, но видях как се случват работите на национално ниво, не само на регионално. Между другото видях как хората, които се опитват да се опълчат – проф. Даскалов, който се бяха опитали да го подкупят … даже с хора замесени и във вашия Университет … "

Моллов декларира, е няма да позволи политическа агитация в университета и търси съдействие на споменатите институции срещу Бачийски и за защита на академичните общности.

Самият Пламен Моллов през май бе уличен в политическа агитация в УХТ - след като от името на учебното заведение до медиите бе разпратено съобщение със снимки на бившия служебен премиер и вече политически лидер на "Български възход" Стефан Янев. Самият Моллов пък трябваше да бъде учредител на новата партия, но сигналите за предлагане на подкуп на Даскалов покрай казуса "Капитан Андреево" и последвалите проверки срещу ректора осуетиха новия му политически поход.

Моллов бе депутат от НДСВ назад в годините, както и председател на Българската агенция по храните.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022